30 stycznia 2014

Nadziane babeczki

Nadziane babeczki

Piękne kolorowe babeczki z kruchego ciasta. Nadziane tym co tylko Ci do głowy przyjdzie. My proponujemy kajmak. Osobiście uwielbiam.

28 stycznia 2014

Tiramisu

Tiramisu

Proponujemy Wam wariację na temat włoskiego deseru tiramisu. Czym różni się nasze od włoskiego klasyka? Przede wszystkim nasze jest bez jaj i bez alkoholu

25 stycznia 2014

Pieczone skrzydełka z kurczaka i pieczone warzywa

Pieczone skrzydełka z kurczaka i pieczone warzywa

Skrzydełka kurczaka mają tę zaletę, że piecze się je błyskawicznie i smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno (jeśli coś zostanie). Sukces dobrych skrzydełek tkwi w ich długim marynowaniu.

23 stycznia 2014

Makaron z krewetkami i omułkami


krewetki

Nasz fotograf się przebranżowił. Co prawda tylko na chwilę, ale za to z jakim skutkiem! Założył kucharski fartuch, wziął do ręki chochlę i zrobił fantastyczny makaron z krewetkami.

21 stycznia 2014

Ciasto mojego dzieciństwa – „Murzynek”

Murzynek gotowanie od święta

Moje pierwsze ciasto. Upiekłam je w wieku 10 lat dla mojej mamy, która była w szpitalu. Nie mam oczywiście pewności, ale zdaje się, że nadawało się nawet do jedzenia.

18 stycznia 2014

Zimowy napitek

Zimowy napitek

Uwielbiam grzańca. Zima, nawet taka jaką mamy obecnie, czyli bez trzaskającego mrozu i zasp śnieżnych powoduje u mnie naturalną potrzebę picia ciepłych, rozgrzewających napojów. Niekoniecznie z alkoholem ;).   

16 stycznia 2014

Zupa krem z groszku

Zupa krem z groszku

Dziś kolejna propozycja szybkiej i pożywnej zupy. Kremy mają tę zaletę, że robi się je błyskawicznie, mają małą liczbę składników, ale za to ogrom smaku. Tym razem poszły w ruch ziarenka groszku.  

14 stycznia 2014

Sałatka z granatem i awokado

Sałatka z granatem i awokado

Cudowna sałata, która równie dobrze sprawdza się jako dodatek do dania głównego jak i samodzielne danie. Wystarczy dodać do niej grillowany ser halloumi lub kawałki podsmażonego wcześniej łososia czy plastry wołowiny i mamy przepyszny i zdrowy lunch.  

11 stycznia 2014

Stek z glazurą Jack Daniel’s

Stek z glazurą Jack Daniel’s

Osobiście nie jestem fanką wołowiny (oprócz tatara - ten mogę jeść na okrągło). Nie znam jednak faceta, który nie lubiłby od czasu do czasu zjeść dobrego steka.  

9 stycznia 2014

Ciasto kruche z brzoskwiniami

Ciasto kruche z brzoskwiniami

Słoneczne ciasto w środku zimy. Pyszna tarta z kremem budyniowym i brzoskwiniami. Idealna na niedzielne popołudnia przy herbatce.  

7 stycznia 2014

Ciasto czekoladowe z figami i żurawiną

Ciasto czekoladowe z figami i żurawiną

Ciasto składające się z lekkiego spodu z białek i z kremowego wierzchu z mascarpone i nutelli. Przepyszne. I wbrew pozorom niezbyt słodkie. Dodatkowo bardzo proste w wykonaniu.  

5 stycznia 2014

Zupa z soczewicy i pomidorów

Zupa z soczewicy i pomidorów

Fantastyczna zupa z czerwonej soczewicy z orientalną nutą. Sycąca, zdrowa i moim zdaniem idealna na kaca. Tak naprawdę przepis do tej zupy jest zbędny, bo wystarczy wrzucić do garnka wszystkie składniki a potem tylko napawać się jej cudownym smakiem.  

2 stycznia 2014

Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Risotto. Kiedy pierwszy raz miałam je ugotować miałam lekki stres. Jak pewnie większość osób. Okazało się jednak, że zupełnie niepotrzebnie się martwiłam. Wystarczą dobre składniki i dużo cierpliwości. I musi się udać.