30 marca 2014

Tarta malinowa z płatkami owsianymi

Tarta malinowa z płatkami owsianymi

Letni smak w marcu. Delikatne kruche ciasto, słodko - cierpkie maliny i pyszna kruszonka z chrupiącymi płatkami owsianymi.

27 marca 2014

Chorizo z pieczonymi ziemniakami

Chorizo z pieczonymi ziemniakami

Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska. Do jej przyprawienia stosuje się wędzoną i suszoną słodką paprykę pimienton. Chorizo ma dzięki temu niepowtarzalny, fantastyczny smak i aromat.

25 marca 2014

Zupa rybna

zupa rybna

Jemy za mało ryb. My, Polacy. Tak przynajmniej „mówią” statystyki. Pytanie dlaczego tak jest. Przecież rybę można kupić w każdym supermarkecie, a często w osiedlowych uliczkach można znaleźć świetne sklepy rybne.

21 marca 2014

Jabłka pod kruszonką

Jabłka pod kruszonką

Słaby tydzień. Wszystko idzie nie tak. I jeszcze zapowiada się brzydka pogoda na weekend. A ja liczyłam, że córcia się wybiega na dworze a ja złapię trochę energii ze słońca na kolejny tydzień.

18 marca 2014

Tortilla z kurczakiem

Tortilla z kurczakiem

Wpadają do nas znajomi. W południe. Bo wtedy ich dzieci są już po porannej drzemce a jeszcze przed tą drzemką popołudniową. A dzieci lubią spać tylko w swoich łóżeczkach. Zatem trzeba się wyrobić pomiędzy.

15 marca 2014

Zupa krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów

Mam gdzieś w pamiątkach z dzieciństwa laurkę przygotowaną dla mojej Mamy z okazji Dnia Matki. Niezdarnie narysowane serduszka i kwiatki i kulfoniaste literki składające się w słowa życzeń.

13 marca 2014

Pleśniak

pleśniak

To ciasto gościło kiedyś na wszystkich rodzinnych imprezach. Potrafiła je zrobić każda gospodyni domowa. W latach dziewięćdziesiątych kiedy zachłysnęliśmy się nowościami kulinarnymi z zachodu pleśniak zszedł na drugi plan.

11 marca 2014

Czeskie knedliki

czeskie knedliki

Kiedy ubiegłego lata odwiedziłam czeską Pragę było tam potwornie gorąco. Upały nie pozwoliły na normalne funkcjonowanie. Myśli krążyły wokół zimnego bursztynowego napoju, a nogi odmawiały posłuszeństwa wlepiając lekkie buty w gorący asfalt.

8 marca 2014

Wołowina po burgundzku (Boeuf Bourguignion)

wołowina po burgundzku

Nie lubię zimy. Nie lubię marznąć, nie lubię szybko zapadającego zmroku (choć lubię prowadzić nocą samochód). Nie lubię wstawania po ciemku, zimowych ubrań, śliskich chodników i wiecznie zimnych dłoni (chociaż jak się zastanowić to moje są wiecznie zimne).

6 marca 2014

Muffinki z gruszką i imbirem

Muffinki z gruszką i imbirem

Z tymi muffinkami to było tak: zrobiłam dyniowe. Zanim się obejrzeliśmy było po sezonie dyniowym, zatem głupio było je wrzucać na bloga (pojawią się jesienią). W międzyczasie jedna z naszych córek (bo córki są trzy, z dwóch matek i dwóch ojców) zrobiła prześliczny rysunek babeczek z prośbą o wrzucenie go na bloga. No nie było rady - jest rysunek, muszą być do niego muffinki. Zatem przygotowałam kolejne. Tym razem muffinki a’la pączki. Hmm, co tu dużo mówić: mąż numer 2 nazwał je kotletami. Zostały więc przeniesione do folderu „Nigdy” a rysunki nadal czekały. Powiedziałam sobie „dobra, do trzech razy sztuka”. I zrobiłam następne. Z gruszką i imbirem. I się udały i nie muszą czekać na odpowiednią porę roku. I nie wyglądają jak kotlety. Są znakomite. Aromatyczne dzięki dodaniu imbiru, odpowiednio słodkie z cudownie chrupiącym wierzchem. Zapraszam zatem na muffinki i galerię rysunków córki nr 1.

Potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 120 g drobnego cukru (dałam mniej),
  • 75 g jasnego brązowego cukru (i dodatkowo około 6 łyżeczek do posypania muffin przed pieczeniem),
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 140 ml kwaśnej śmietany,
  • 125 ml oleju,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 jajka,
  • 2 duże gruszki
Wykonanie:

Gruszki obierz i pokrój w drobną kostkę.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C.
Do sporej miski wsyp składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, cukier biały, cukier brązowy i imbir. Całość wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, śmietanę, miód.
Przelej składniki mokre do suchych i wymieszaj całość tylko do połączenia składników. Na koniec wmieszaj gruszki. Przełóż ciasto do formy na muffinki wyłożonej wcześniej papilotkami (możesz również użyć silikonowych foremek). Każdą muffinkę posyp odrobiną brązowego cukru.
Piecz przez 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. Studź na metalowej kratce.

Muffinki z gruszką i imbirem podane
Muffinki z gruszką i imbirem chrupiące
Muffinki z gruszką i imbirem pyszne
Muffinki z gruszką i imbirem aromatyczne

I rysunki Heli

babeczka
babeczka heli



Smacznego!


inspiracją był przepis ze strony mojewypieki.com

4 marca 2014

Zupa cebulowa

zupa cebulowa

Bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa. To już zapewne ostatnie dni kiedy potrzebujemy takiego rozgrzewającego posiłku. Za chwilę wiosna i czas na coś lżejszego. 

1 marca 2014

Pieczona kaczka

pieczona kaczka

Uwielbiam kaczkę. Bardzo często zdarza się, że wybieram ją z menu restauracyjnego bo nie potrafię się jej oprzeć. Podobno przygotowanie dobrej kaczki to spory wyczyn.