15 stycznia 2015

Pieczona pierś kaczki

Pieczona pierś kaczki

Dobra kaczka nie jest zła :) Musi być jednak doskonale przygotowana, czyli na pewno nie przesuszona. Mięso kaczki przygotowane według poniższej receptury spełnia ten warunek.
Mięso jest soczyste i aromatyczne. Dodatkowo świetnie się prezentuje i nie wymaga absolutnie żadnej pracy. Trzeba jedynie pamiętać o podzieleniu prac na dwa dni. Reszta robi się sama. Tak zrobioną kaczkę możecie spokojnie podać na uroczysty obiad czy kolację a wszyscy będą nią zachwyceni.

Potrzebujesz (dla dwóch osób):
  • 2 piersi kaczki,
  • około 500 ml soku pomarańczowego,
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru,
  • 3 gwiazdki anyżu,
  • papryczka chilli (cała lub pokrojona),
  • 1 łyżka cukru
Wykonanie:

Dzień przed podaniem kaczki musimy ją zamarynować.
W tym celu każdą z piersi natrzyj dokładnie startym imbirem (pomiń skórę kaczki). Następnie włóż kaczkę do naczynia, w którym będziesz ją później piec (naczynie powinno mieć pokrywkę, jeśli nie ma, użyj folii aluminiowej), zalej mięso sokiem pomarańczowym tak aby było całkowicie przykryte. Skóra może wystawać poza sok. Całość przykryj pokrywką lub folią i wstaw do lodówki do następnego dnia.
Dzień pieczenia. Wyjmij kaczkę z lodówki i nagrzej piekarnik do 240 stopni C. Do naczynia z kaczką dołóż cukier, anyż, chilli i wymieszaj. Kiedy piekarnik jest nagrzany włóż do niego przykryte naczynie z kaczką i piecz 45 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę do 180 stopni C i piecz mięso przez kolejne 45 minut. Co jakiś czas sprawdzaj czy kaczka jest całkowicie zanurzona w soku. Jeśli go brakuje i mięso wystaje poza płyn, musisz go uzupełnić.
Kaczkę możesz podawać z puree ziemniaczanym, z ryżem czy z kluseczkami.

Pieczona pierś kaczki
Pieczona pierś kaczki
Pieczona pierś kaczki
Pieczona pierś kaczki


Smacznego!


*pomysł  ze strony www.kwestiasmaku.com



2 komentarze:

  1. Piękna i złocista... Ciekawe jak smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakuje wybornie. Upieczona w ten sposób kacza pierś nie jest wysuszona tylko delikatna i krucha. Polecam spróbować:)

    OdpowiedzUsuń