Prace może podzielić na 2 dni - pierwszego upiecz blat, drugiego nałóż krem i udekoruj wedle uznania. Zapewniam, że wszyscy będą zachwyceni efektem końcowym.
Potrzebujesz:
Spód:
- 6 białek
- szczypta soli
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 50 g posiekanych drobno suszonych fig
- 50 g suszonej żurawiny
- 100 g startej na tarce czekolady (pół na pół gorzkiej i mlecznej lub tylko mlecznej)*
Krem:
- 1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 6 łyżek nutelli (dałam pełne łychy)
Wykonanie:
Nastaw piekarnik na 170ºC.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypuj małymi partiami cukier i kontynuuj ubijanie. Kiedy piana jest sztywna i lśniąca wsyp zmielone orzechy, żurawinę, figi, startą czekoladę i całość delikatnie wymieszaj (najlepiej plastikową szpatułką). Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, nałóż do niej całą masę. Piecz przez 1 godzinę a następnie wystudź.
Wymieszaj wszystkie składniki na krem i wyłóż go na wystudzone ciasto. I gotowe. A ozdabianie pozostawiam już Twojej wyobraźni.
Efekt:
Przepis z moimi zmianami pochodzi ze strony www.mojewypieki.com
Ciasto z kremem z Nutelli chodziło za mną od dawna. Prezentuje się bardzo ładnie ale smakuje zapewne jeszcze lepiej. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wyglada wspaniale ale chyba jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńJ. i Joanna Machynia - jak wynika z opinii niezależnych smakoszy warto spróbować. Doznania ponoć wyjątkowe :) Dajcie znać czy potwierdzacie.
OdpowiedzUsuń