Dziś kolejna propozycja szybkiej i pożywnej zupy. Kremy mają tę zaletę, że robi się je błyskawicznie, mają małą liczbę składników, ale za to ogrom smaku. Tym razem poszły w ruch ziarenka groszku.
Krem z groszku ma piękny zielony kolor, jest aksamitny i ma w sobie cudowną słodycz. Zapewniam Was, że zrobienie jej zajmie Wam tyle czasu ile trwają reklamy w przerwie filmu na niektórych kanałach TV. Zatem do dzieła!
Potrzebujesz na 2 porcje:
- 1 łyżkę masła lub oliwy
- 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- 1 opakowanie mrożonego groszku (ok. 225g)
- 75 ml wody
- około 350 ml mleka
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka przyprawy chilli (lub do smaku)
- 2 łyżki soku z cytryny
W garnku rozgrzej na małym ogniu masło lub oliwę. Dodaj cebulę i podsmaż ją bez zrumienienia do miękkości przez 3 minuty od czasu do czasu mieszając.
Dodaj groszek (bez rozmrażania) i wlej wodę. Zwiększ ogień do średniego i gotuj pod przykryciem do zmiękczenia groszku (około 10 minut). Dodaj 300 ml mleka, dopraw solą, pieprzem i mieszając zagotuj. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Wlej z powrotem do garnka, zagotuj i jeśli jest taka potrzeba dolej jeszcze trochę mleka. Dopraw do smaku chilli, i sokiem z cytryny. Krem możesz podać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub zupełnie sam.
Efekt:
Smacznego!
Inspiracją był przepis z www.greenkitchenstories.com
zbity garnek od blendera ( ominęłam etap przestudzenia zupy przed zmiksowaniem) poza stratą blendera zupa genialna :)
OdpowiedzUsuńoj, przykro mi z powodu blendera:( Cieszę się, że przynajmniej zupa smakowała:)
OdpowiedzUsuńps. Ja nauczyłam się studzić zupę przed miksowaniem po tym jak mi gorąca zupa rozsadziła dzbanek blendera...
Dzisiaj będę robić zupkę z Twojego przepisu. Zobaczymy jak wyjdzie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Ula, konieczne daj znać jak smakowała. I nie zapomnij o chilli:) Bez niej zupa może wyjść mdła.
OdpowiedzUsuńJa będę robiła tą zupkę jutro :) wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuń