30 kwietnia 2014
Sałatka z dodatkiem chrupkiego bekonu
Mam czasami ochotę na coś zdrowego a jednocześnie pożywnego. Najlepiej jakąś sałatę, ale taką po której nie będę za kilka minut głodna. Jedną z takich sałat jest ta z poniższego przepisu. Kiedy Monika ją przygotowała, a ja spróbowałam, wiedziałam, że to będzie mój smak.
26 kwietnia 2014
Pizza
Kiedy byłam w Rzymie, każda kolacja oznaczała dla mnie pizzę. Co ciekawe, tutaj w Polsce nie jestem jej fanką, ale włoska pizza to majstersztyk. Na próżno tam szukać przekombinowanych składników, które zabijają dwa podstawowe smaki, które „robią” pizzę: pyszny ser i cudownie słodkie pomidory.
24 kwietnia 2014
Kurczak z warzywami (w stylu chińskim)
W okolicy, w której mieszkam była budka z "chińczykiem". Mieli świetne sajgonki, fantastycznego kurczaka w cieście i pysznego kurczaka w sosie słodko-kwaśnym.
22 kwietnia 2014
Racuchy drożdżowe
Uwielbiam racuchy. Mogłabym je jeść na każde śniadanie. Może dlatego, że moja Mama, która gotuje cudownie akurat racuchów nie robiła i stąd ten mój „głód” racuchowy na stare lata?
17 kwietnia 2014
Pomarańczowe muffinki Nigelli L.
Nigella Lawson. Jej książki były i są dla mnie ogromną inspiracją. Znam je "od deski do deski", przeglądam, czytam, szukam pomysłów. Do niektórych przepisów wracam, inne zostawiam z etykietą "niekoniecznie".
15 kwietnia 2014
Sałata z jajkiem w koszulce
Kilka tygodni temu polecieliśmy na kilka dni do Londynu. Mieliśmy przyjemność gościć u naszych bliskich i między innymi kosztować ich kulinarnych specjałów. Zarówno kuchni polskiej jak i klasycznej angielskiej.
13 kwietnia 2014
Ciabatta z bekonem i mozarellą
Ta kanapka gości na naszym stole dość często. Uwielbiamy ją oboje z mężem (dziecko nadal w fazie „fuuuj”) więc przygotowujemy ją zimą, kiedy mamy ochotę na ciepłe śniadanie albo latem kiedy wieczór poprzedzający był obfity w alkohol.
10 kwietnia 2014
Truskawki zapiekane pod ciastem
Deser przywołujący wspomnienie letniego popołudnia. Aromatyczny, słodki, przepyszny. Świetnie sprawdzi się jako deser po niedzielnym obiedzie albo na podwieczorek z przyjaciółką.
8 kwietnia 2014
Deser z białej i ciemnej czekolady (bez pieczenia)
Pierwszy raz jadłam to ciasto u mojej Siostry. Smakowało obłędnie więc zaczęłam robić je sama. Był czas, że pojawiało się na większości imprez w moim domu, a potem już w domach znajomych, którzy też uzależnili się od tego cudownego musu. Największym fanem tego deseru jest jednak Mąż nr 2.
6 kwietnia 2014
Zapiekanka warzywna
Kiedy robi się cieplej, a w powietrzu czuć wiosnę, zaczynam wprowadzać zmiany w moim menu. Częściej wybieram warzywa, lżejsze zupy, a mięso traktuję raczej jako dodatek. Aha, i najlepiej aby moje posiłki robiły się same.
3 kwietnia 2014
Cantucci
To nie są mięciutkie ciasteczka do pochrupania w samochodzie czy na spacerze. Ale już w towarzystwie kawy czy dobrej herbaty jak najbardziej. Są twarde, aromatyczne i mają cudowny smak migdałów.