23 maja 2015
Pancakes
W ciągu tygodnia zjadam bardzo marne śniadania. I przyznaję to ze wstydem, bo jednak "śniadanie to najważniejszy posiłek dnia". Z reguły ograniczam się do wypicia szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy, ewentualnie koktajlu ze szpinaku i owoców.
16 maja 2015
Surowy makowiec
Ciasta i desery z makiem należą do moich ulubionych. Nie lubię jednak "zabawy" z mieleniem maku. Dlatego najczęściej wyszukuję takie przepisy, w którym to mielenie nie jest konieczne. Do takich deserów należy właśnie surowy makowiec.
13 maja 2015
Curry z batatami w mleku kokosowym
Czy pisałam już wcześniej, że uwielbiam curry? Myślę, że pisałam, bo naprawdę mam na jego punkcie świra. Byłam zatem przeszczęśliwa
4 kwietnia 2015
Jaja faszerowane
Nie ma świąt wielkanocnych bez potraw z jajkami. To oczywiste. Dzielimy się jajkami ze święconki, jemy podane klasycznie z majonezem i szczypiorem, dodajemy je do sałatki, etc.
1 kwietnia 2015
Ciasto drożdżowe z orzechami i syropem klonowym
No i nastała wiosna Drodzy Państwo. Co prawda aura na to jakoś nie wskazuje, ale kalendarza oszukać się nie da i od kilku dni mamy prawdziwą wiosnę. A jak wiosna to Święta Wielkiej Nocy.
7 marca 2015
Bliny ze śmietaną, łososiem i kawiorem
Wspaniała przekąska przed niewielkim obiadem albo propozycja na kolację w gronie znajomych. Bliny mimo tego, że są z mąki gryczanej są bardzo delikatne.
19 lutego 2015
Risotto alla milanese
Kilka ostatnich dni stycznia spędziliśmy w Mediolanie. Było pięknie, słonecznie i pysznie, bo wiadomo, jak Włochy to cudowne jedzenie.
13 lutego 2015
Czekoladowy mus
Obchodzicie Walentynki? Jeśli tak i dodatkowo planujecie w ten dzień romantyczną kolację we dwoje, ten deser może być jej fantastycznym zwieńczeniem.
8 lutego 2015
Koreczki na przyjęcie (kilka propozycji)
Nie ma nic przyjemniejszego na przyjęciu jak sięganie po drobne przekąski. Uwielbiam te maleńkie cuda, które oprócz tego, że cieszą oko swoim wyglądem to jeszcze z reguły świetnie smakują.
31 stycznia 2015
Makaron z sosem pieczarkowo-serowym
Tak łatwego przepisu dawno tu nie pokazywaliśmy. Kilka składników, niewielka ilość pracy a wychodzi naprawdę pyszne danie.
24 stycznia 2015
Boeuf Strogonow
Pierwszy raz jadłam "strogonowa" na urodzinach mojej koleżanki z liceum. Pamiętam do dziś jak bardzo mi smakował. U mnie w domu nikt go nie robił, tym bardziej więc wydawał mi się egzotyczny i pyszny.
21 stycznia 2015
Rosół
Kiedy byłam dzieckiem rosół był moja zmorą. Nienawidziłam tej żółtej zupy z wielkimi tłustymi okami. Dzisiaj nie wyobrażam sobie zimy bez rosołu.
15 stycznia 2015
Pieczona pierś kaczki
Dobra kaczka nie jest zła :) Musi być jednak doskonale przygotowana, czyli na pewno nie przesuszona. Mięso kaczki przygotowane według poniższej receptury spełnia ten warunek.
10 stycznia 2015
Gruszki w czerwonym winie
Pyszny zimowy deser. Jędrne gruszki duszone w czerwonym winie z dodatkiem korzennych przypraw i miodu. Słodkie, aromatyczne i rozgrzewające.