16 grudnia 2013

Pierniczki od święta

lukrowane pierniczki świąteczne, rodzinne pieczenie

Nie ma świąt bez pieczenia pierniczków. Może nie być śniegu czy mrozu, ale pierniki być muszą. I cała ceremonia przy ich pieczeniu. Grzane wino (albo przynajmniej rozgrzewający napój z pomarańczą, goździkiem i miodem), w tle kolędy i małe dziecięce łapki wycinające kolejne wzory pierniczków, żeby potem je ozdobić ogromną ilością lukru i kolorowych posypek.  
Uwielbiam ten czas! W tym roku pierniczyliśmy wspólnie w dwie Rodziny. Było mnóstwo uciechy, kilogramy mąki, tony lukru i w końcu pięknie pachnące pierniki. Było cudnie! Warto w tej przedświątecznej gonitwie znaleźć jedno popołudnie na wspólne pieczenie.

Ciasto na pierniki przygotowujemy dzień przed planowanym pieczeniem.


Potrzebujesz:

(z podanej ilości składników wychodzi naprawdę ogromna ilość pierniczków)
  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 żółtek (zachowaj białka)
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
  • 1 kostka masła (250 g)
  • 1 słoik miodu (400 g)
wycinanie ciasta na pierniczki

Kakao wymieszaj z mąką, odstaw. Miód zagotuj z przyprawami, zdejmij z palnika/płyty, odstaw. Włóż masło, poczekaj aż się rozpuści i wystygnie.
Rozpuść sodę w śmietanie, odstaw – śmietana zwiększy swą objętość. Białka ubij mikserem na pianę, dodaj cukier, ubijając, dodaj żółtka. Ubite jaja wlej do mąki i delikatnie wymieszaj, następnie wlej miód i dalej mieszaj. Na koniec dodaj śmietanę z sodą. Odstaw przykryte ciasto w chłodne miejsce - w ciągu 24 godzin zgęstnieje.


Następnego dnia:


Ciasto podsypuj mąką, rozwałkowuj na grubość 3 mm (najsmaczniejsze są te grubsze) i wykrawaj pierniczki. Ciasto należy mocno podsypywać mąką.

Jeśli nie będziesz lukrować pierników, posmaruj je roztrzepanym białkiem. Będą ładnie błyszczały.

przygotowanie ciasta piernikowego do pieczenia

Pierniki układaj na blaszce wyłożonej papierem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 7-12 minut (w zależności od grubości, wielkości i Twojego piekarnika).



pierniczki wyjęte z piekarnika

Pierniczki przechowuj w szczelnym naczyniu, do którego dołóż 1-2 cząstki jabłka. Dzięki wilgoci z jabłka, pierniki będą cały czas mięciutkie.


przechowywanie pierniczków

pierniczki lukrowane z posypką




Inspiracją był przepis ze strony http://www.mojewypieki.com/

0 komentarzy:

Prześlij komentarz