9 stycznia 2014

Ciasto kruche z brzoskwiniami

Ciasto kruche z brzoskwiniami

Słoneczne ciasto w środku zimy. Pyszna tarta z kremem budyniowym i brzoskwiniami. Idealna na niedzielne popołudnia przy herbatce.  
Latem można ją spokojnie przygotować ze świeżymi owocami. Będzie świetnie smakowała z malinami, wiśniami czy nawet morelą.

Potrzebujesz:


Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 12 dag miękkiego masła
  • szczypta soli
  • zimna woda (około pół szklanki)
Krem budyniowy:
  • 0,5 litra mleka
  • 5 dag mąki ziemniaczanej
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z wanilią lub łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 jaja i 2 żółtka
  • 1 łyżka dowolnego alkoholu (opcjonalnie)
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 5 herbatników typu petit beurre
  • płatki migdałowe do posypania podprażone na suchej patelni
Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, sól, masło i wyrabiamy krótko dodając wodę. Kiedy ciasto jest gotowe, robimy z niego kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki.
W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem waniliowym (lub pastą). W osobnej miseczce mieszamy jajka z cukrem i mąką ziemniaczaną i przelewamy do ciepłego mleka. Mieszamy i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu do zgęstnienia kremu (od czasu do czasu krem mieszamy aby nie przywarł do dna). Kiedy krem zgęstnieje dodajemy alkohol (jeśli go używamy), mieszamy całość i odstawiamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty (około 26 cm) smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto (najlepiej je rozwałkować i przenieść do formy). Ciasto nakłuwamy widelcem a następnie podpiekamy około 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i obniżamy temperaturę w piekarniku do 150 stopni.
Na podpieczony spód wkładamy krem, układamy na nim brzoskwinie i pieczemy 30 minut.
Gotowe ciasto posypujemy pokruszonymi herbatnikami i płatkami migdałów.


Ciasto kruche z brzoskwiniami kawałek
Ciasto kruche z brzoskwiniami krojone
Ciasto kruche z brzoskwiniami swiąteczne

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Cudownie słoneczna, i te zdjęcia takie śliczne :)
    A tu tylko deszcz i deszcz...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem zaczarujmy tę pogodę słonecznym wypiekiem:)

      Usuń
  2. Rewelacja ;) i zawsze te składniki są w domu, także nic tylko robić :)

    OdpowiedzUsuń