Słoneczne ciasto w środku zimy. Pyszna tarta z kremem budyniowym i brzoskwiniami. Idealna na niedzielne popołudnia przy herbatce.
Latem można ją spokojnie przygotować ze świeżymi owocami. Będzie świetnie smakowała z malinami, wiśniami czy nawet morelą.
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 12 dag miękkiego masła
- szczypta soli
- zimna woda (około pół szklanki)
- 0,5 litra mleka
- 5 dag mąki ziemniaczanej
- 10 dag cukru pudru
- 2 łyżki cukru z wanilią lub łyżeczka pasty waniliowej
- 2 jaja i 2 żółtka
- 1 łyżka dowolnego alkoholu (opcjonalnie)
- 1 puszka brzoskwiń
- 5 herbatników typu petit beurre
- płatki migdałowe do posypania podprażone na suchej patelni
Do miski wsypujemy mąkę, sól, masło i wyrabiamy krótko dodając wodę. Kiedy ciasto jest gotowe, robimy z niego kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki.
W garnuszku podgrzewamy mleko z cukrem waniliowym (lub pastą). W osobnej miseczce mieszamy jajka z cukrem i mąką ziemniaczaną i przelewamy do ciepłego mleka. Mieszamy i gotujemy kilka minut na wolnym ogniu do zgęstnienia kremu (od czasu do czasu krem mieszamy aby nie przywarł do dna). Kiedy krem zgęstnieje dodajemy alkohol (jeśli go używamy), mieszamy całość i odstawiamy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę do tarty (około 26 cm) smarujemy masłem i wykładamy na nią ciasto (najlepiej je rozwałkować i przenieść do formy). Ciasto nakłuwamy widelcem a następnie podpiekamy około 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto i obniżamy temperaturę w piekarniku do 150 stopni.
Na podpieczony spód wkładamy krem, układamy na nim brzoskwinie i pieczemy 30 minut.
Gotowe ciasto posypujemy pokruszonymi herbatnikami i płatkami migdałów.
Smacznego!
Cudownie słoneczna, i te zdjęcia takie śliczne :)
OdpowiedzUsuńA tu tylko deszcz i deszcz...
Zatem zaczarujmy tę pogodę słonecznym wypiekiem:)
UsuńRewelacja ;) i zawsze te składniki są w domu, także nic tylko robić :)
OdpowiedzUsuń