2 stycznia 2014

Risotto z grzybami

Risotto z grzybami

Risotto. Kiedy pierwszy raz miałam je ugotować miałam lekki stres. Jak pewnie większość osób. Okazało się jednak, że zupełnie niepotrzebnie się martwiłam. Wystarczą dobre składniki i dużo cierpliwości. I musi się udać.  
Klasyczne risotto przygotowuje się zapewne ze świeżymi borowikami. Moje jednak opiera się głównie na podgrzybkach bo takie udało się zebrać tej jesieni. No i oczywiście w grudniu mam je tylko w  wersji suszonej i mrożonej.
Przepis ze specjalnym podziękowaniem dla mojej Mamy. Bez jej uwielbienia do zbierania grzybów, nie byłoby tego risotto.


Potrzebujesz:

  • 10 plasterków suszonych grzybów
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek masła
  • 150 mrożonych grzybów (rozmrożonych i odsączonych)
  • 200 g ryżu do risotto
  • 80 ml białego wina
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 5 łyżek tartego parmezanu

Przygotowanie:

Suszone grzyby zalej letnią wodą i mocz przez je w niej przez kilka godzin. Następnie wyjmij i osusz papierowym ręcznikiem. Rozmrożone i osuszone grzyby pokrój na plasterki.
Przygotuj bulion i trzymaj go cały czas na małym ogniu tak żeby był gorący przez cały czas szykowania risotto.
Cebulę i czosnek obierz i pokrój na małą kosteczkę. 
Rozgrzej na głębokiej patelni 2 łyżki masła. Włóż cebulę i czosnek, duś do miękkości (ok. 3-4 minut) na małym ogniu starając się nie zrumienić całości. Do cebuli dodaj mrożone grzyby, duś całość aż grzyby zmiękną (ok. 2 minut). Zdejmij grzyby z patelni starając się zostawić cebulę. Rozgrzej kolejną łyżkę masła i wsyp cały ryż. Dodaj namoczone suszone grzyby, wymieszaj całość i smaż przez ok. 1 minutę aż ryż pokryje się masłem. Wlej wino i gotuj aż całe wyparuje (ok. 2 minut). Następnie wlej łyżkę wazową bulionu, zamieszaj i gotuj aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. Wlej kolejną łyżkę bulionu i znów poczekaj na wchłonięcie, powtarzaj czynność aż do uzyskania idealnej konsystencji ryżu. Musi być miękki z zewnątrz i al dente w środku. Całość gotowania potrwa ok. 15 do 20 minut. Na koniec dodaj odłożone grzyby, natkę pietruszki, parmezan i pozostałe masło. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu.




4 komentarze:

  1. Świetny przepis, to musi być pyszne :)
    Wszystkiego co najlepsze w nowym roku i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Włosi mają zwyczaj picia wina podczas posiłków, wino Prosecco idealne pasuje z risotto.

      Usuń
    2. Karolina, dzięki za zaproszenie. Zajrzymy na pewno:)

      Usuń
    3. Perla, Prosecco należy do moich ulubionych win:)

      Usuń