14 stycznia 2014

Sałatka z granatem i awokado

Sałatka z granatem i awokado

Cudowna sałata, która równie dobrze sprawdza się jako dodatek do dania głównego jak i samodzielne danie. Wystarczy dodać do niej grillowany ser halloumi lub kawałki podsmażonego wcześniej łososia czy plastry wołowiny i mamy przepyszny i zdrowy lunch.  
Przyznam szczerze, że przez ostatnie tygodnie robiłam ją na okrągło. I nie zamierzam przestawać!

Potrzebujesz:
  • 4 średnie pomidory pokrojone w ósemki
  • 0,5 ogórka pokrojonego w paski po usunięciu środkowej części
  • 5 łyżek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka mięty
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 duże awokado
  • 1 granat
  • sałata, roszponka, szpinak  proporcje wg uznania
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Sos:
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:

Mieszamy składniki sosu w słoiku.
Na suchej patelni podgrzewamy płatki migdałów aż będą zrumienione (kiedy zaczną pachnieć są ok).
Na dużym talerzu lub w misce układamy sałaty i szpinak, przykrywamy pomidorami, ogórkami, awokado, posypujemy pestkami granata i ziołami. Na koniec polewamy sosem i dodajemy płatki migdałowe.




Efekt:

Sałatka z granatem i awokado

Sałatka z granatem i awokado składniki



Inspiracja: hemsleyandhemsley.tumblr.com

0 komentarzy:

Prześlij komentarz