28 stycznia 2014

Tiramisu

Tiramisu

Proponujemy Wam wariację na temat włoskiego deseru tiramisu. Czym różni się nasze od włoskiego klasyka? Przede wszystkim nasze jest bez jaj i bez alkoholu
a zatem mogą je jeść maluchy (i kobiety w ciąży). Dodatek czekolady powoduje, że dzieci uwielbiają to tiramisu. Zresztą nie tylko dzieci, bo pisząca te słowa wyjadała je łyżeczką wprost z misy. Ups….

Potrzebujesz:

  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250g)
  • 3 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
  • 1 opakowanie biszkoptów typu „kocie języczki”
  • filiżanka zaparzonej kawy rozpuszczalnej (mocna)
  • około 2 łyżeczki kakao do posypania deseru
  • 1 gorzka lub mleczna czekolada pokrojona (lub starta) na wiórki

Wykonanie:


Ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie mieszamy delikatnie ser ze śmietanką.  Do gotowej masy dorzucamy wiórki czekoladowe i delikatnie mieszamy.


Tiramisu ubijamy śmietanę


Tiramisu dodajemy wiórki

Biszkopty moczymy kilka sekund w kawie i układamy je na dnie szklanej misy. Namoczone biszkopty przykrywamy warstwą kremu. Moczymy kolejną porcję biszkoptów, układamy w misie i nakładamy krem. 

Tiramisu biszkopty moczymy w kawie
Tiramisu nakładamy krem

Jeśli Wasza misa jest dość wąska ale wysoka to zapewne zostały Wam jeszcze biszkopty i krem na kolejną warstwę. Zatem układamy wszystko do końca, a następnie posypujemy całość kakao i wstawiamy deser do lodówki na minimum 2 godziny.

Tiramisu ułożone
Tiramisu gotowe
Tiramisu gotowe do podania

Smacznego!



7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Becia, fakt, fotografa mamy wyjątkowo uzdolnionego:)

      Usuń
  2. mój ulubiony deser:) świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się że zdjęcia się podobają.Fotograf :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. niewiele to ma wspólnego z tira mi su

    OdpowiedzUsuń
  5. Anonimowy, a czy po za napisaniem krytyki pochyliłeś się nad tekstem i przeczytałeś go dokładnie? Jeśli nie, to polecam. Tam znajdziesz wskazówkę odnośnie tego "tira mi su"...

    OdpowiedzUsuń