5 stycznia 2014

Zupa z soczewicy i pomidorów

Zupa z soczewicy i pomidorów

Fantastyczna zupa z czerwonej soczewicy z orientalną nutą. Sycąca, zdrowa i moim zdaniem idealna na kaca. Tak naprawdę przepis do tej zupy jest zbędny, bo wystarczy wrzucić do garnka wszystkie składniki a potem tylko napawać się jej cudownym smakiem.  



Potrzebujesz:
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 1 puszka pomidorów (400g)
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonych nasion kminu indyjskiego
  • ok 1 litra wody lub bulionu warzywnego
  • świeży imbir (ok 2,5 cm) starty na tarce
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta chilli
  • sól
Wszystkie składniki włóż do garnka i gotuj ok. 40-50 minut na bardzo malutkim ogniu, aż soczewica zmięknie.



Przepis ze zmianami pochodzi ze strony http://whiteplate.blogspot.com/

3 komentarze:

  1. uwielbiam kuchnię orientalną. zupa z soczewicy brzmi naprawdę fantastycznie! i ma piękny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepiękne zdjęcia na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potravel - byliśmy u Ciebie - też jest ładnie :)

      Usuń