1 marca 2014

Pieczona kaczka

pieczona kaczka

Uwielbiam kaczkę. Bardzo często zdarza się, że wybieram ją z menu restauracyjnego bo nie potrafię się jej oprzeć. Podobno przygotowanie dobrej kaczki to spory wyczyn. 
Zapewniam Was jednak, że poniższy przepis pozwoli Wam na wykonanie fantastycznej kaczki. Wersja najprostsza z najprostszych. Kaczka plus kilka składników a efekt będzie znakomity. Podajcie ją na obiad z przyjaciółmi - będą zachwyceni.

Potrzebujesz:

  • 1 kaczka,
  • 1 łyżka suszonego majeranku,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:

Kaczkę (uprzednio rozmrożoną) włóż do garnka z zimną wodą, dodaj do niej łyżkę soli i odstaw na pół godziny. Po tym czasie kaczkę umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i oliwą. Tak przygotowaną kaczkę przełóż do zamykanego naczynia żaroodpornego i odstaw na chwilę (nie do lodówki!). W tym czasie nagrzej piekarnik do 230 stopni C.
Wstaw kaczkę (piersią do dołu) do nagrzanego piekarnika i piecz bez przykrycia 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni C, przykryj garnek i piecz 2 godziny. W połowie pieczenia ostrożnie przekręć kaczkę na drugą stronę.
Kaczkę podawaj z pieczonymi jabłkami (możesz je dorzucić do kaczki na ostatnie 30 minut pieczenia), puree ziemniaczanym i żurawiną.

Warto pozostawić tłuszcz wytopiony z kaczki. Świetnie nadaje się do pieczenia ziemniaków. 

pieczona kaczka z żurawiną
pieczona kaczka z puree
pieczona kaczka z jabłkami
pieczona kaczka z ziemniakami
pieczona kaczka rewelacyjna

Smacznego!

1 komentarz:

  1. ..."niebo w gebie" taka kaczka , complimenti!!! Marco

    OdpowiedzUsuń