13 marca 2014

Pleśniak

pleśniak

To ciasto gościło kiedyś na wszystkich rodzinnych imprezach. Potrafiła je zrobić każda gospodyni domowa. W latach dziewięćdziesiątych kiedy zachłysnęliśmy się nowościami kulinarnymi z zachodu pleśniak zszedł na drugi plan.
Ale od jakiegoś czasu znów zaczyna królować „u cioci na imieninach”. Najlepszego pleśniaka robi mój kolega z pracy. Niestety jest oporny na prośby swoich współpracowników o jego przygotowanie, więc mamy go okazję kosztować bardzo rzadko (pleśniaka, nie kolegę :) ). Ale z drugiej strony jak już zrobi to mamy wielką niespodziankę.
Długo nie lubiłam tego ciasta. Według mnie było w nim wszystkiego za dużo. I ta piana, brrr. Kilka lat temu jednak jakoś się przełamałam i zyskał moją aprobatę. I paradoksalnie doceniam w nim właśnie to, że jest tak różnorodny. Cierpkie konfitury świetnie przełamują słodycz bezowej piany, a kruche ciasto pięknie wszystko łączy. Poniższy pleśniak jest prawie tak dobry jak kolegi. Oczywiście tamten to wzór niedościgniony.


Potrzebujesz:
  • 4 szklanki mąki,
  • 250 g masła,
  • 5 surowych żółtek,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3-4 łyżki kakao


Piana: 
  • 5 białek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 szklanki cukru pudru
Ponadto:
  • 2 słoiki konfitur/dżemu z czarnej porzeczki
Wykonanie:
Z powyższych składników zagnieć ciasto i podziel je na 3 części. Do jednej z nich dodaj kakao (około 3-4 łyżki). Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnij jedną częścią ciasta bez kakao. Pozostałe dwie części owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Ciasto w blaszce posmaruj konfiturami i włóż do lodówki na około 20 minut. W tym czasie ubij pianę z białek. Kiedy piana jest trochę ubita dodaj do niej cukier puder i ubijaj dalej. Na końcu delikatnie wmieszaj mąkę.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
Wyjmij z lodówki blachę z ciastem i konfiturami oraz odłożoną część ciasta z kakao. Na całą powierzchnię z konfitur zetrzyj na tarce ciemne ciasto. Na to wyłóż delikatnie ubitą pianę z białek. Wyrównaj. Na wierzch zetrzyj trzecią cześć ciasta. Piecz około 40 minut. Po upieczeniu i wystygnięciu posyp cukrem pudrem.

pleśniak gotowe
pleśniak z pianą
pleśniak z konfiturą
pleśniak z dżemem i lodami


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. To jedno z moich ulubionych ciast:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! Latem robię z czereśniami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow! Z czereśniami musi smakować cudownie!

      Usuń
  3. wygląda bardzo smacznie, lubię to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń