6 kwietnia 2014

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

Kiedy robi się cieplej, a w powietrzu czuć wiosnę, zaczynam wprowadzać zmiany w moim menu. Częściej wybieram warzywa, lżejsze zupy, a mięso traktuję raczej jako dodatek. Aha, i najlepiej aby moje posiłki robiły się same.
No dobra, przesadzam ale zdecydowanie wybieram teraz to co nie wymaga ode mnie mnóstwa pracy. Wiosna powoduje u mnie co prawda przypływ energii, ale niekoniecznie tę energię chcę wykorzystać długim staniem przy „garach”. Wolę wybrać się na spacer czy z dzieckiem na rower. Warzywna zapiekanka spełnia oba moje warunki. Składa się z samych warzyw i robi się ją błyskawicznie. Uwielbiam ją i mogę ją jeść właściwie na okrągło. Przygotowuję ją na obiadokolację, a to co pozostało z przyjemnością zjadam na śniadanie. Ja podaję ją solo, jednak nie widzę przeszkód aby podać ją jako dodatek na przykład do pieczonego kurczaka, ryby czy steka.

Potrzebujesz:
  • 5 średnich ziemniaków,1 cukinia pokrojona w plastry,
  • 2 pomidory,
  • 1 papryka pokrojona w paski,
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (użyj swoich ulubionych),
  • 2 ząbki czosnku (starte na drobnej tarce lub drobno posiekane),
  • 150g żółtego sera, startego na tarce,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plastry. Pomidory smaż, zdejmij skórkę, pokrój je w plastry.
Nagrzej piekarnik do 200ºC.
W naczyniu żaroodpornym układaj pionowo warstwami naprzemiennie wszystkie warzywa. Przygotuj sos – wymieszaj zioła z czosnkiem i oliwą i polej zapiekankę. Wierzch posyp startym serem. Piecz do czasu aż warzywa będą miękkie a ser zrumieniony (około 40 minut).


Zapiekanka warzywna przed
Zapiekanka warzywna 1
Zapiekanka warzywna 2
Zapiekanka warzywna po pieczeniu
Zapiekanka warzywna upieczone
Zapiekanka warzywna gotowe


Smacznego!



*Inspiracja www.kuchnianadatlatykiem.com


1 komentarz:

  1. Zrobiłam i jest pyszna :) Dodałam jeszcze bataty i ser mozarella zamiast zwykłego. Super xD

    OdpowiedzUsuń