22 maja 2014

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Mamy dla Was kolejną propozycję wypieku z rabarbarem. Tym razem drożdżak. Pyszny, miękki, pachnący świeżym masłem. Jego wykonanie nie przysparza większych kłopotów, ładnie rośnie i świetnie się piecze.
Zapewniam, że jak spróbujecie jeden kawałek to na tym jednym się nie skończy. A znam taką jedną nastolatkę, która pożarła takich kawałków chyba kilkanaście :) Uznaję to za mega komplement!

Potrzebujesz:


Ciasto drożdżowe:
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 200 g masła,
  • 4 jajka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 600 g rabarbaru,
  • cukier puder do posypania wierzchu ciasta
Kruszonka:
  • 75 g cukru,
  • 75 g masła,
  • 150 g mąki pszennej
Wykonanie:
Do rondelka wlej mleko, dodaj cukier i pokrojone na kawałki masło. Podgrzewaj cały czas mieszając na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą. Przelej do większej miski i zmiksuj z jajkami. Wkrusz drożdże do ciepłej masy i ponownie zmiksuj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny aż masa się spieni.
W czasie kiedy zaczyn rośnie posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach około 28x40 cm.
Kiedy ciasto jest już spienione dodaj przesianą mąkę i wyrób (możesz miksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego) przez 15 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i nie będzie się bardzo kleiło. Nie dodawaj więcej mąki! Ciasto wyłóż do przygotowanej blaszki i równomiernie rozprowadź.
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C i pokrój rabarbar na 1/2 cm kawałki.
Przygotuj kruszonkę: na patelni rozpuść masło z cukrem. Gdy masło zacznie się gotować dodaj mąkę i wymieszaj. Odstaw z ognia i przełóż kruszonkę do miseczki.
Na ciasto w blaszce wyłóż rabarbar a następnie rozsyp przestudzoną kruszonkę.
Do nagrzanego piekarnika wstaw blachę z ciastem, otwórz drzwiczki piekarnika na oścież i podgrzewaj tak ciasto przez 20 minut aby urosło. Następnie zamknij piekarnik i piecz ciasto przez 25 minut aż brzegi lekko się zrumienią na złoty kolor. Sprawdź patyczkiem środek ciasta – jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Przed podaniem posyp wierzch cukrem pudrem.

drożdżowe z rabarbarem
ciasto rabarbarem
drożdżowe rabarbarem
drożdżak z rabarbarem


Smacznego!



*Przepis z moimi zmianami z www.kwestiasmaku.com

0 komentarzy:

Prześlij komentarz