17 czerwca 2014

Zupa krem ze szparagów (zielonych)

Zupa krem ze szparagów zielonych

Kiedy zaczyna się sezon na szparagi staram się je jeść przynajmniej kilka razy w tygodniu. Wiem, że szybko się skończą, więc staram się ten czas wykorzystać najlepiej jak się da. I powiem szczerze, iż bardzo mi odpowiada, że moja Rodzina nie przepada za tym zielonym warzywem, bo całe pęczki są tylko dla mnie :)
Z reguły wybieram szparagi zielone. Nie wymagają obierania, wystarczy odłamać zdrewniałą końcówkę, bardzo szybko się je przygotowuje no i zdecydowanie są lepsze w smaku. Przynajmniej dla mnie. Dzisiaj proponujemy zupę krem właśnie z zielonych szparagów. Jest obłędna. Robi się ją błyskawicznie, nie potrzebne są żadne specjalne składniki czy dodatki. Wszystko znajdziecie na bazarku lub w supermarkecie (choć mniej chętnie). Zatem do dzieła, bo naprawdę warto :)

Potrzebujesz:
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 1 szklanka świeżego groszku zielonego,
  • 1 litr + 1 szklanka gorącego wywaru warzywnego,
  • 2 młode cebule,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • płatki migdałowe do dekoracji,
  • pieprz, sól do smaku

Wykonanie:
Oczyść szparagi usuwając ich końcówki (najlepiej zgiąć szparaga - złamie się w najwłaściwszym miejscu). Odkrój główki szparagów i odłóż je na bok. Pokrój drobno cebulkę, czosnek przepuść przez praskę. W garnczku z grubym dnem rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć cebulkę i po chwili czosnek. Duś całość przez chwilę uważając żeby całość się nie zrumieniła. Dodaj pokrojone szparagi i groszek. Duś przez kolejne kilka minut. Dodaj gorący wywar i gotuj całość przez 20 minut do czasu aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj sól, pieprz i sok z cytryny i zmiksuj zupę za pomocą blendera.
Na małej patelni rozgrzej pozostałą łyżkę masła i podsmaż przez 2 – 3 minuty odłożone główki szparagów.
Na talerz wlej zmiksowaną zupę, na wierzchu ułóż przesmażone główki szparagów i posyp płatkami migdałowymi.


krem z zielonych szparagów
krem ze szparagów
zupa krem ze szparagów
zupa z zielonych szparagów

Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Masz rację taka zupa jest smaczna i szybko się ją przygotowuje. Ja też do zup wybieram szparagi zielone. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale ta zupa wygląda :) Na pewno jest przepyszna...

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dzięki. To bulionówka Moniki. Jest przepiękna!

      Usuń