3 listopada 2014

Paella wegetariańska

Paella wegetariańska

Lubicie jednogarnkowe dania? Ja uwielbiam. Po pierwsze to duża oszczędność czasu, po drugie można mieszać różne smaki, które potrafią się świetnie ze sobą komponować, a po trzecie co ważne dla mnie - roślinożercy - zawsze znajduje się w nim sporo warzyw.
Tak jak chociażby w poniższym przepisie. Ryż i jesienne warzywa. Pycha. Podany przepis jest tylko propozycją, to jakich warzyw użyjecie pozostawiamy już Waszej fantazji. Dorzućcie do tego podsmażoną pierś z kurczaka lub krewetki a uzyskacie jeszcze bardziej sycące danie.

Potrzebujesz:
  • 2 cukinie,
  • 3 cebule,
  • 2 papryki,
  • 30 dag dojrzałych pomidorów,
  • migdały w płatkach lub/i ziarna słonecznika lub /i pestki dyni, 
  • 30 dag ryżu długoziarnistego,
  • 600 ml bulionu z jarzyn,
  • oliwa/olej, 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • ostra papryczka (opcjonalnie),
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Obierz i posiekaj cebulę. W sporym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy i podsmaż na niej cebulę. Dodaj suchy ryż i smaż przez 2 minuty.
Następnie wlej bulion, dodaj kurkumę i czosnek. Całość zagotuj. Przykryj i dalej gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Co jakiś czas zamieszaj ryż.
W tym czasie pokrój paprykę i pomidory w kostkę oraz cukinię w talarki lub w kostkę. Dodaj warzywa do ryżu i gotuj przez kolejne 10 minut pamiętając o mieszaniu co jakiś czas.
Tak przygotowany ryż przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp migdałami i podpiecz kilka minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawaj z sałatą.

Paella wegetariańska z cukinią
Paella wegetariańska z papryką
Paella wegetariańska z ryżem
Paella wegetariańska z cebulą
wegetariańska paella


Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Pięknie i smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bajecznie! Moje oczy są usatysfakcjonowane! :)

    Ps. Pozdrawiam i zapraszam do nas! :) Do kuchni matki i córki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny, dzięki za jak zawsze miły komentarz:)

      Usuń
  3. uwielbiam takie wegetariańskie i sycące dania!

    OdpowiedzUsuń
  4. Magdalena, to tak jak my. A jeszcze jak się same robią to już w ogóle ideał:)

    OdpowiedzUsuń