13 grudnia 2014

Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi (bez mąki)

Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi (bez mąki)

Fantastyczne ciasto bez mąki. Jest tak dobre, że moje dziecko, które jest naprawdę mega niejadkiem prosiło, żeby mu je dołożyć do śniadaniówki. To cud!

Ciasto ma mocno czekoladowy smak, wystarczy niewielki kawałek żeby zaspokoić głód na słodycze. Bardzo, bardzo polecam na zimowe wieczory albo tak jak moje dziecko na drugie śniadanie. A że kaloryczne? No cóż, coś za coś :)

Potrzebujesz:
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 150 g mielonych orzechów laskowych,
  • 200 g cukru,
  • 220 g masła,
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka),
  • gorzkie kakao do posypania
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Tortownicę (około 21 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem.
Masło i połamaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W tym celu włóż połamaną czekoladę i masło do miseczki, miseczkę umieść na garnku z gotującą się wodą tak, aby nie dotykała ona wody. Podgrzewaj od czasu do czasu mieszając, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstaw do przestudzenia.
Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem do białości, dodaj masę czekoladowo-maślaną i wymieszaj. Do masy dodaj mielone orzechy i wymieszaj. Na koniec ubij pianę z białek i połącz ją delikatnie z kremem czekoladowo - orzechowym. Ciasto przełóż do tortownicy.
Piecz około 30-40 minut. Gotowe ciasto powinno być mokre w środku.
Po ostygnięciu posyp je gorzkim kakao.

Ciasto czekoladowe bez mąki
Ciasto czekoladowe z orzechami bez mąki
Ciasto czekoladowe z orzechami bez mąki
Ciasto czekoladowe z orzechami bez mąki
Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi


Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Takiego ciasta dziś mi potrzeba!;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że spełniło Twoje oczekiwania Olga:)

      Usuń
  2. Jest pyszne, ja robię z włoskich i bez czekolady ale za to z dużą ilością kakao. Wyrasta jak biszkopt. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musimy kedyś wypróbować tej wersji. Dzięki:)

      Usuń
  3. Wygląda znakomicie! Z chęcią skusiłabym się na kawałeczek, nie przeszkadzałyby mi nawet te kalorie :P

    www.zakochana-babeczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I słusznie. O kalorie zaczniemy się martwić w Nowym Roku;)

      Usuń
  4. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo czekoladowe ciasto i do tego orzechy, po prostu poezja! Sama uwielbiam piec, zwłaszcza czekoladowe wypieki. Fajne wskazówki znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ Polecam wszystkim miłośnikom czekoladowych ciast.

    OdpowiedzUsuń