24 stycznia 2015

Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow

Pierwszy raz jadłam "strogonowa" na urodzinach mojej koleżanki z liceum. Pamiętam do dziś jak bardzo mi smakował. U mnie w domu nikt go nie robił, tym bardziej więc wydawał mi się egzotyczny i pyszny.
Potem zaczął pojawiać się u mnie w domu, jednak w nieco innej wersji niż ta podana poniżej. Miał więcej dodatków typu marchew czy kiszony ogórek. Moja propozycja jest prosta i łatwa w przygotowaniu.
Nie jestem fanką mięsa, o czym już pewnie pisałam, ale teraz zimą lubię zjeść od czasu do czasu gorący gulasz czy inne danie, które szybko rozgrzeje i doda energii. A Strogonow jak najbardziej spełnia te oczekiwania. I o ile mogę jeść całymi tygodniami warzywne leczo czy warzywne curry o tyle raz na jakiś czas nie mogę sobie odmówić miski ciepłego i aksamitnego w smaku "strogonowa". Dołączycie?

Potrzebujesz:
800 g polędwicy wołowej pokrojonej w cienkie paski,
1 cebula drobno posiekana,
300 g pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki,
200 ml bulionu wołowego,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka musztardy,
100 ml śmietanki (12% lub 18%),
mąka,
masło do smażenia,
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku

Wykonanie:
Na rozgrzane masło (około 1 łyżki) wrzuć posiekaną cebulę i przesmaż ją do zrumienienia. Podsmażoną przełóż do garnka.  
Pokrojone mięso oprósz mąką. Na patelni rozgrzej kolejną łyżkę masła i wrzuć na nie mięso. Smaż na większym ogniu przez 3 minuty, aż mięso nabierze rumieńców. Po tym czasie przełóż je do garnka z cebulą.
Rozgrzej ostatnią łyżkę masła i przesmaż na nim pokrojone pieczarki. Smaż około 2 minut a następnie przełóż je do garnka z mięsem i cebulą. 
Na patelnię wlej bulion i go zagotuj. Następnie wlej go do garnka z mięsem, dodaj koncentrat pomidorowy, musztardę, śmietanę i szczyptę papryki w proszku. Gotuj całość pod przykryciem na niewielkim ogniu przez około 15-20 minut. Pod koniec gotowania sprawdź czy potrawy nie trzeba dosolić lub dopieprzyć i czy polędwica nie jest dla Ciebie zbyt twarda.
Boeuf Strogonow podawaj z ryżem, makaronem lub tak jak my z knedliczkami.

Boeuf Strogonow
Boeuf Strogonow
Boeuf Strogonow
Boeuf Strogonow


Smacznego!



2 komentarze: