10 stycznia 2015

Gruszki w czerwonym winie

Gruszki w czerwonym winie

Pyszny zimowy deser. Jędrne gruszki duszone w czerwonym winie z dodatkiem korzennych przypraw i miodu. Słodkie, aromatyczne i rozgrzewające.
Będą doskonałym zwieńczeniem rodzinnego obiadu i świetną alternatywą dla ciast i ciężkich deserów.

Potrzebujesz (dla 4 osób):
  • 4 jędrne gruszki,
  • 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
  • 1 szklanka wody,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 laska cynamonu,
  • 2 łyżki miodu,
  • kilka goździków

Wykonanie:
Gruszki obierz ze skórki pozostawiając ogonki. Wino i wodę wlej do garnka, dodaj przyprawy, miód a na koniec włóż gruszki. Całość gotuj około 50 minut obracając owoce co jakiś czas tak, aby się równomiernie zabarwiły. Gotowe gruszki powinny być miękkie, ale nadal jędrne. Tak przygotowane gruszki możesz podawać z lodami, gęstym jogurtem lub śmietaną. Możesz również podawać ze zredukowanym sosem, w którym owoce się gotowały – w tym celu po wyjęciu gruszek podgotuj sos jeszcze przez kilka minut, aż będzie gęsty i lepki.

Gruszki w czerwonym winie
Gruszki w czerwonym winie
Gruszki w czerwonym winie
Gruszki w czerwonym winie


Smacznego!



8 komentarzy:

  1. robiłam kiedyś coś podonego :) pyszy deserek! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam :) ale podawałam z czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka, z czekoladą to już pełna rozpusta ale oczywiście spróbujemy:)

      Usuń
  3. Świetna alternatywa dla ciężkich i słodkich deserów. Gruszki wyglądają apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, taki deser świetnie się sprawdza po wyjątkowo ciężkim obiedzie:)

      Usuń
  4. Aby uzyskać zabarwienie także w środku, ja zalewam gruszki winem i wkładam na kilkanaście godzin do lodówki... Dopiero potem gotuję - pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, wielkie dzięki za podpowiedź. Wypróbujemy!

      Usuń