8 lutego 2015

Koreczki na przyjęcie (kilka propozycji)

Koreczki na przyjęcie

Nie ma nic przyjemniejszego na przyjęciu jak sięganie po drobne przekąski. Uwielbiam te maleńkie cuda, które oprócz tego, że cieszą oko swoim wyglądem to jeszcze z reguły świetnie smakują.
Sekretem dobrych przekąsek, w tym koreczków jest ich świeżość. Powinny zostać przygotowane przed samym przyjęciem gości, tak aby składniki nie straciły swojej jędrności, nie zmieniły kształtu i...zapachu. Poniżej prezentujemy Wam garść propozycji na kilka drobnych przekąsek. Nie chcemy się mądrzyć, to tylko mała podpowiedź, resztę niech Wam podpowie Wasza wyobraźnia. Do dzieła!

Marcepanowe koreczki

  • 1 opakowanie gotowej masy marcepanowej (dostępny np. w IKEA, "Kuchniach Świata" czy w sklepach internetowych),
  • kilkanaście sztuk suszonych daktyli,
  • czekolada roztopiona (tak jak przy bananach w czekoladzie)

Rozpuść czekoladę. Marcepan pokrój w długie plastry i rozwałkuj (jeśli wałek klei się do masy, posyp go odrobiną cukru pudru lub połóż marcepan pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj). Każdego daktyla również porządnie rozwałkuj. Tak przygotowane daktyle ułóż na rozwałkowanych paskach marcepanu i każdy pasek zwiń dokładnie w rulonik. W każdy rulonik włóż wykałaczkę i zanurz całość w roztopionej czekoladzie.

Koreczki z melona i szynki

  • pół melona (dowolnego rodzaju),
  • 4 plastry szynki parmeńskiej pokrojonej na pół,
  • kilka liści sałaty masłowej lub karbowanej (najlepiej małe listki)

Z melona usuń pestki i wydrąż kuleczki – jeśli nie masz specjalnej łyżeczki do tego, możesz też melona pokroić w większą kostkę. Na wykałaczki nadziewaj po kolei kawałek melona, porcję szynki i sałatę.

Koreczki z ananasa w pistacjowej posypce

  • 1 świeży ananas, obrany i pokrojony w kostkę "na jeden kęs" (nie zapomnij o usunięciu środkowej zdrewniałej części owocu),
  • garść drobno posiekanych pistacji 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. Pokrojonego ananasa ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok 30 minut. Po wyjęciu i przestudzeniu połowę ananasowych cząstek obtocz w pistacjach i nadziej je na wykałaczkę (możesz też najpierw nadziać a potem obtoczyć – jak Ci wygodniej). Nadziewamy na wykałaczki, na górę dołóż "czyste" kawałki owoca. Słodko i soczyście zarazem.

Koreczki różnorodne

  • kilka konserwowanych cebulek,
  • kilka małych konserwowych ogórków,
  • zielone papryczki konserwowe,
  • około 10 dkg sera żółtego pokrojonego w kostkę,
  • kilka pomidorków cherry,
  • listki sałaty,
  • i to na co masz ochotę :)

Nadziewaj na wykałaczki różne składniki tak aby każdy z nich był jak najbardziej kolorowy.

Banany w czekoladzie z orzechami

  • 4 banany obrane i przekrojone na pół,
  • 100 g czekolady deserowej,
  • garść drobno posiekanych orzechów włoskich 

Połówki bananów nadziej na wykałaczkę lub pałeczki do szaszłyków i włóż na 1 godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie roztop czekoladę w kąpieli wodnej (do małego garnka wlej wodę, czekoladę połam do niewielkiej miseczki, którą umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Poczekaj aż czekolada się rozpuści, od czasu do czasu ją zamieszaj). Wyjmij banany z zamrażalnika, polej je rozpuszczoną czekoladą i posyp posiekanymi orzechami. Całość włóż do lodówki na około 15 minut aby zastygła czekoladowa polewa. 

Koreczki na przyjęcie
Koreczki na przyjęcie
Koreczki na przyjęcie
Koreczki na przyjęcie
Koreczki na przyjęcie
Koreczki na przyjęcie
Koreczki na przyjęcie


Zdjęcia wykonano sprzętem ze sklepu Beafoto http://beafoto.pl/

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Z melonem i szynką brzmią świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z okazji jutrzejszego Międzynarodowego Dnia Pizzy zapraszam serdecznie na Fit Pizzę, czyli dietetyczną pizzę na pełnoziarnistym spodzie!:-)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:).

    OdpowiedzUsuń