16 maja 2015

Surowy makowiec

Surowy makowiec

Ciasta i desery z makiem należą do moich ulubionych. Nie lubię jednak "zabawy" z mieleniem maku. Dlatego najczęściej wyszukuję takie przepisy, w którym to mielenie nie jest konieczne. Do takich deserów należy właśnie surowy makowiec.
Wykonanie makowca jest banalnie proste i szybkie. Na każdym etapie pracy nad nim nie mogłam się oprzeć pokusie oblizywania łyżki.
Bardzo polecam, zwłaszcza tym, którzy jak ja, lubią "dużo maku, a mało ciasta". A że mak kojarzy się z zimą i ze świątecznymi smakołykami? No cóż, widać nie każdemu :)

Potrzebujesz:

Spód:
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g szklanki orzechów laskowych,
  • 200 g rodzynek,
  • szczypta soli,
  • szczypta gałki muszkatołowej
Masa makowa:


  • 1 szklanka mielonego suszonego maku,
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego,
  • 100 g orzechów nerkowca,
  • przegotowana (ale nie gorąca) woda,
  • 1/2 szklanki syropu z agawy lub miodu,
  • skórka otarta z jednej pomarańczy

Wykonanie:

Dzień przed przygotowaniem ciasta mak zalej mlekiem kokosowym a nerkowce zalej wodą. Tak przygotowane orzechy i mak pozostaw na noc.
Następnego dnia zmiel w malakserze orzechy włoskie i laskowe. Dodaj do nich rodzynki i miel aż masa zacznie się ze sobą sklejać. Pod koniec dodaj gałkę i sól. Gotową masę przełóż do okrągłej blachy (około 20-21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Przygotowany wcześniej mak i nerkowce przełóż do miski malaksera, dodaj syrop lub miód i skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie zmiksuj. Gotową masę makową przełóż na orzechowo-rodzynkowy spód. Wyrównaj i polej ulubioną polewą czekoladową. Udekoruj migdałami, orzechami, tartą skórką pomarańczy, etc..

Surowy makowiec
Surowy makowiec
Surowy makowiec
Surowy makowiec


Smacznego!



Inspiracją był przepis ze strony www.medytujemy.pl



14 komentarzy:

  1. W tym momencie poleciała mi ślinka, bo kocham wszystko co ma w sobie mak. Makowiec wyszedł Ci perfekcyjny!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie surowe ciasta, zawsze są obłędnie słodkie i napakowane zdrowymi kaloriami- super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie taki jest też ten makowiec! Ale ja jakoś zawsze mam wrażenie, że jak jem ten mak i te bakalie to jem samo zdrowie:)

      Usuń
  3. Też wolę więcej maku niż ciasta, więc jestem zachwycona tym przepisem :) No i wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie rozumiem. piszesz ze nie lubisz zabawy z mieleniem maku, a w tym przepisie trzeba....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. monikacookies85, na szczęście jest dostępny na rynku mak już zmielony. I ja z niego korzystam:)

      Usuń
  5. monikacookies85, na szczęście jest dostępny na rynku mak już zmielony. I ja z niego korzystam:)

    OdpowiedzUsuń