30 grudnia 2013

Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy

Zupa, która smakuje równie dobrze ze świeżej kukurydzy jak i z ziaren z puszki.
Jest rozgrzewająca, lekko pikantna, aksamitna. Do tego ma piękny słoneczny kolor. Miło się ją zjada w pochmurne dni kiedy każdy kolor inny niż szary jest szczególnie mile widziany.  

Zupa jest prosta w przygotowaniu. Możesz ją również ugotować  dzień wcześniej niż będzie podawana. Wtedy należy jednak pamiętać o mieszaniu jej podczas podgrzewania.

Składniki na 2 porcje: 

  • 2 szklanki ziaren z kukurydzy lub ziarna obrane z 2 dużych kolb
  • 0,5 litra wody lub bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • ok. 1 cm świeżego imbiru startego na drobnej tarce
  • 2 ząbki czosnku drobno starte
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
  • 1/2-1 łyżeczka ostrej papryki w proszku lub drobno pokrojone chilli
  • oliwa/olej do smażenia
  • sól
Jeśli używasz kukurydzy z kolby, obierz ją z liści a następnie postaw na desce i okrój z niej ziarna. Kukurydzę z puszki odsącz na sitku.
Przygotuj imbir, czosnek, papryczkę i bulion (jeśli  będziesz go używać).

Rozgrzej łyżkę oliwy w garnku z grubym dnem i dodaj do niej czosnek, imbir i papryczkę chilli. Podgrzewaj chwilę (1–2 minuty) na niewielkim ogniu. Następnie dodaj przygotowaną kukurydzę, wymieszaj z przyprawami i podsmaż całość ok. 3-4 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj kurkumę i wsyp ostrą papryczkę w proszku (jeśli nie używasz świeżej). Wlej wodę lub bulion, dopraw solą i całość zagotuj. Gotuj przez 10-15 minut do czasu aż kukurydza zmięknie. Dodaj mleko kokosowe, zagotuj.
Przelej zupę do blendera (uważaj żeby zupa nie była zbyt gorąca bo może się znaleźć na suficie mimo zamkniętego dzbanka. Uwierz mi, wiem o czym mówię;)) i miksuj długo aż zupa będzie bardzo gładka. Ja z reguły dzielę zupę na 2 razy, wtedy szybciej osiągam pożądany efekt. Przelej zupę przez sito bezpośrednio z dzbanka blendera do garnka. Najlepiej przecieraj zupę na sicie łyżką tak żeby na sitku pozostało jak najmniej łusek z kukurydzy a w garnku był gładki krem.
Jeśli istnieje potrzeba dopraw zupę solą i ewentualnie dodatkową papryczką i podawaj.


Zupa krem z kukurydzy ozdobione papryką

Zupa krem z kukurydzy przystrajanie papryką





Przepis z niewielkimi zmianami pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/


4 komentarze:

  1. Ten wyrazisty kolorek naprawdę zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z czym można jeść taka zupę krem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy, myślę, że możesz ją podać z grzankami lub z opieczonymi kromkami bagietki. Ale świetnie też smakuje podana solo:)

      Usuń