4 marca 2014

Zupa cebulowa

zupa cebulowa

Bardzo pożywna i rozgrzewająca zupa. To już zapewne ostatnie dni kiedy potrzebujemy takiego rozgrzewającego posiłku. Za chwilę wiosna i czas na coś lżejszego. 
Ale na razie, kiedy wracamy zmarznięci do domu zróbcie sobie zupę cebulową. Zapewniam Was, że będzie zdziwieni jak cebula potrafi być słodka i pyszna. Wystarczy tylko odpowiednio długo ją gotować.
Po takiej zupie niepotrzebne jest danie główne. Wystarczająco się nią najecie.

Potrzebujesz:


  • 1 kg cebuli
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • około 1 litra bulionu wołowego (polecam bulion z Mark&Spencer)
  • 60 ml koniaku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Do podania: 

  • bagietka pokrojona w kromki
  • około 100 g tartego żółtego sera
Przygotowanie:

Cebulę obierz i pokrój w półplasterki grubości około 1,5-2 mm. W dużym i szerokim garnku roztop olej/oliwę. Dodaj cebulę i mieszając smaż na średnim ogniu około 40 – 45 minut. Cebula musi być skarmelizowana (lekko brązowy kolor).
Zwiększ ogień, wlej wino i wymieszaj dokładnie całość. Gotuj przez 3 minuty, następnie dodaj wrzący bulion i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Zupę dopraw solą i pieprzem. Dodaj koniak i jeszcze chwilę pogotuj.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni C.
Przelej zupę do żaroodpornych miseczek, na wierzchu każdej połóż kromkę bagietki (możesz ją wcześniej opiec w tosterze lub piekarniku), posyp tartym serem. Zapiekaj przez kilka minut aż ser się roztopi.


zupa cebulowa z zapiekaną bagietką
zupa cebulowa z żółtym serem
zupa cebulowa z winem
zupa cebulowa gotowa do podania


Smacznego!



1 komentarz:

  1. Witam, za bardzo fajnego bloga wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://www.kawaiczekolada.pl/liebster-blog-award/

    OdpowiedzUsuń