Kiedy byłam w Rzymie, każda kolacja oznaczała dla mnie pizzę. Co ciekawe, tutaj w Polsce nie jestem jej fanką, ale włoska pizza to majstersztyk. Na próżno tam szukać przekombinowanych składników, które zabijają dwa podstawowe smaki, które „robią” pizzę: pyszny ser i cudownie słodkie pomidory.
Dlatego jeśli już najdzie mnie potrzeba zjedzenia pizzy, to robię ją w domu.
Ta, którą proponuję poniżej raczej niewiele ma wspólnego z cienkim i chrupiącym ciastem rodem z Włoch. Jest raczej chlebowa. I wbrew włoskim zasadom ma mnóstwo dodatków. Bardziej przypomina tę w wersji amerykańskiej. Ale jest naprawdę dobra. Puszysta, z chrupiącym spodem. W mojej Rodzinie każdy dostaje swój kawałek do własnego skomponowania. Mąż nr 2 preferuje mnóstwo składników i koniecznie z salami, dziecko „niejadek” tylko z sosem i pieczarkami. Dla każdego coś dobrego. A jaką pizzę Wy lubicie?
Potrzebujesz:
Ciasto (2 duże pizze):
- 1 i 1/2 szklanki wody,40 g świeżych drożdży,
- 2 łyżeczki cukru,
- 600 g mąki pszennej,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 pełna łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
- 400 g pomidorów z puszki,
- 1 łyżka oliwy,
- oregano, sól, pieprz
Ulubione dodatki na wierzch pizzy:
- mozzarella starta na tarce,
- szynka
- pieczarki
- rucola
- ananas pokrojony w kostkę
- salami, itp
Wykonanie:
Połowę wody podgrzej lekko w garnuszku (nie może być gorąca). Do ciepłej wody dodaj pokruszone drożdże i cukier. Wymieszaj wszystko aż drożdże się rozpuszczą. Odstaw na 5 minut. W tym czasie podgrzej resztę wody do takiej samej temperatury jak poprzednia.
Do dużej miski przesiej mąkę i zrób w niej wgłębienie. Wlewaj w nie stopniowo rozpuszczone drożdże mieszając łyżką z częścią mąki. Następnie dodaj pozostałą wodę i oliwę. Wymieszaj całość łyżką.
Wymieszane z grubsza ciasto wyjmij na blat i zacznij je ugniatać. Dodaj sól i wyrabiaj przez około 10 minut aż ciasto nie będzie się kleiło do rąk, będzie gładkie i elastyczne. Ciasto możesz również wyrobić za pomocą miksera używając haka do ciasta drożdżowego.
Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, uformuj z niego kulę, wysmaruj oliwą i włóż do miski. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 45 minut.
Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj sos i ulubione składniki na pizzę.
Wszystkie składniki sosu włóż do małego rondelka i podgrzewaj na niewielkim ogniu około 15 minut. Po tym czasie sos zmiksuj.
Nastaw piekarnik na 250 stopni C.
Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat i powyrabiaj około 1 minuty. Podziel ciasto na tyle części ile pizzy planujesz zrobić. Blachy posmaruj olejem lub wyłóż papierem do pieczenia (osobna blacha dla każdej pizzy) i rozprowadź na nich ciasto rozciągając go na całej powierzchni. Przykryj każdą pizzę bawełnianą ściereczką i odstaw na kilka minut do podrośnięcia.
Kiedy ciasto podrośnie, posmaruj sosem pomidorowym pierwszą pizzę i ułóż na niej ulubione dodatki.
Smacznego!
0 komentarzy:
Prześlij komentarz