10 grudnia 2013

Hamburgery - szybkie danie na przedświąteczną "gorączkę"

Hamurgery z sosem i warzywami


Zapewne większość z Was ulega już powoli przedświątecznej gorączce.  Bieganie po sklepach w poszukiwaniu prezentów, sprzątanie każdego kąta w domu, ustalanie menu świątecznego czy w końcu rozpoczęcie przygotowań świątecznych smakołyków (palec pod budkę kto jeszcze nie ma ustawionego ciasta na piernik dojrzewający?). Nawet jeśli nie zaczęliście jeszcze tej świątecznej krzątaniny, to za chwilę na pewno Was też to dopadnie.  

A wiadomo, jak przedświąteczna gorączka to brak czasu na wyszukane obiady czy wykwintne kolacje. Stąd pomysł na szybkie i baaardzo pożywne hamburgery. Że mało świątecznie? Może. Ale świątecznie będziemy jeść w święta. Teraz trzeba szybko. I kalorycznie. Bo zimno.


Potrzebne będą (na 4 sztuki):

  • ½ kg mielonego mięsa wołowego (tylko nie polędwicy, jest za chuda),
  • ½ drobno pokrojonej cebuli,
  • olej/masło,
  • 1 drobno pokrojony ogórek kiszony,
  • łyżka musztardy (bez ziaren gorczycy),
  • sól, pieprz,
  • 4 bułki do hamburgerów przekrojone na pół (jak masz czas i chęci to oczywiście najlepsze będą upieczone własnoręcznie),
  • ok. 10-15 dkg żółtego sera startego na tarce (cheddar będzie super),
  • łyżka miękkiego masła,
  • ok. 1/3 szklanki śmietany 12% lub 18%.
Ponadto:

  • kilka listków rukoli, roszponki, ew. sałaty masłowej, 
  • kilka plasterków ogórka świeżego, 
  • kilka plasterków pomidora.

Do dzieła:

Wymieszaj w miseczce starty ser, śmietanę i masło. Odstaw.
Posiekaną cebulę podsmażasz na odrobinie oleju (oczywiście ideałem będzie masło, ale mnie to przeraża;)). Smaż na niewielkim ogniu do zeszklenia ok. 2 -3 minuty. Przestudź.
Do mięsa dodaj pokrojonego ogórka kiszonego, przestudzoną cebulkę, musztardę, sól i pieprz do smaku. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj a następnie uformuj 4 hamburgery o średnicy mniej więcej zbliżonej do wielkości bułki.


Nastaw piekarnik na 160-170 stopni.


Usmaż hamburgery na patelni (zwykłej lub grillowej) na niewielkiej ilości oleju. Smaż z każdej strony po ok. 2-3 minuty.


Na papierze do pieczenia ułóż dolne części bułek i podpiecz chwilkę w piekarniku (ok. 3 minut). Następnie na każdej bułce połóż mięso i posmaruj je sosem serowo-śmietanowym. Przykryj drugą częścią bułki i podpiecz w piekarniku kolejne 3-4 minuty. Proponuję sprawdzić po 3 minutach czy bułka jest wystarczająco chrupiąca, a ser z sosu rozpuścił się. Jeśli tak, Twój hamburger jest gotowy.
Przed podaniem włóż do każdego hamburgera warzywa według własnego uznania.
Jako dodatki proponuję domowe frytki lub coleslaw (a o nim wkrótce).


Hamburgery z sosem serowo-śmietanowym i warszywami



Za inspirację posłużył mi jeden z przepisów Pascala Brodnickiego z programu „Pascal. Po prostu gotuj”.


4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Cieszy mnie to bardzo tu-tusia :)
      Polecam również inne nasze przepisy - już zamieszczone i te przyszłe (już wkrótce). Zachęcam również do dyskusji, ewentualnie do umieszczania w komentarzach swoich preferencji kulinarnych

      Usuń
  2. Prawie jak w Ameryce! Tak niewiele potrzeba, zrobimy to w domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę gorąco polecam. Mój mąż za każdym razem zajada tak, jakby w życiu nie jadł hamburgera :)

      Usuń