22 grudnia 2013

Pierniczki ze Szwecji. Pepparkakor

pierniczki pepparkakor pieczenie

Ok, przyznaję – nie jestem fanką pierniczków. No jem, bo trzeba spróbować po upieczeniu, bo dziecko namawia „mamusiu, spróbuj jakie pyszne z tym lukrem”, po za tym to Święta.
Ale pepparkakor stanowią wyjątek.  

Uwielbiam te pierniczki. Robię je po raz enty. Lubię je za to jak szybko się je wykonuje, jak pięknie wyglądają, a w końcu jakie cudownie smakują. I wg mnie pachną najpiękniej ze wszystkich pierników świata (wiem, wiem, przesadzam ;)). Nie marnujcie zatem czasu tylko szybko zagniatajcie ciasto :)

Składniki:
  • 150 g melasy (do kupienia w większych marketach, ja się zaopatruję w delikatesach Marks&Spencer)
  • 110 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 375 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
pierniczki pepparkakor pieczenie świąteczne

W garnuszku podgrzej melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia i odstaw na pół godziny do przestygnięcia.
W dużej misce lub misie miksera przesiej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrób wgłębienie i dodaj jajko razem z podgrzaną wcześniej mieszanką. Zagnieć ciasto przy pomocy miksera - ciasto jest bardzo klejące, więc zagniatanie ręczne może być trudne. Zrób z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
Po tym czasie nastaw piekarnik na 175ºC. Wyjmij ciasto z lodówki i  rozwałkowuj (dość cienko - takie są najlepsze) niewielkie porcje najlepiej na silikonowej macie lub od razu na oprószonej mąką blaszce. Wycinaj ulubione kształty. Ten przepis idealnie sprawdza się do wykrawania większych pierniczków.
Piecz przez 8 - 10 minut - do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjmij z piekarnika, ostudź na kratce.
Powinnam teraz dodać, że najlepiej przechowuje się je w zamkniętej puszce. Ale nie wiem czy jest sens, bo zapewniam Was, że znikają w zastraszającym tempie. Poprzednie nasze pierniki już niemal całkiem zniknęły :)


pierniczki pepparkakor pieczenie kształty
pierniczki pepparkakor pieczenie zawieszamy
pierniczki pepparkakor zwierzątka


Korzystałam z przepisu Dorotus z www.mojewypieki.com

0 komentarzy:

Prześlij komentarz