20 grudnia 2013

Sernik nowojorski


Sernik nowojorski - przepis na klasyczny smak gotowe ciasto

Kiedy wpisałam w wyszukiwarkę internetową „sernik nowojorski przepis” wyskoczyło mi 36.200 odsłon i nawet jeśli część z nich to niekoniecznie przepisy, pewne jest, że receptur na ten sernik jest bez liku. Poniższy przepis jest wypadkową kilku znalezionych w Internecie.Prosta forma, czysty smak. Klasyka gatunku. 

Szybko się go robi a jedyne o czym należy pamiętać to konieczność przygotowania go dzień przed planowanym podaniem. 


Potrzebujesz:


Spód:

  • 250 g ciasteczek typu digestive
  • 125 g roztopionego masła
Masa serowa:

  • 750 g kremowego sera (z wiaderka)
  • 3 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 180 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • 50 ml soku z cytryny

Okrągłą formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka pokrusz lub rozdrobnij malakserem, wymieszaj z roztopionym masłem, wyłóż nimi spód i boki tortownicy. Nastaw piekarnik na 170ºC.

Wszystkie składniki masy włóż do miski i dokładnie zmiksuj. Nie miksuj jednak zbyt długo, żeby niepotrzebnie jej nie napowietrzać*. Gotową masę wylej na przygotowany wcześniej spód i włóż do nagrzanego piekarnika.  

Piecz dopóki sernik się nie zetnie na środku. Najlepiej po około 50 minutach sprawdzić sernik, dotykając delikatnie palcem jego wierzchu. Jeśli jest ścięty, możesz wyjąć sernik z piekarnika. Mój piekarnik piecze dość szybko i z reguły po tym czasie ciasto jest gotowe, wiem jednak, że u niektórych proces pieczenia może trwać nawet 1,5 godziny.

Po wyjęciu z piekarnika ostudź sernik w formie, a następnie włóż go do lodówki najlepiej na całą noc.

*im dłużej miksujesz, tym większe ryzyko, że sernik urośnie. A ten typ sernika powinien być płaski jak tafla.


Sernik nowojorski - przepis na klasyczny smak gotowanie od swieta
Sernik nowojorski - przepis na klasyczny smak podany




6 komentarzy:

  1. Jaki równiutki! Uwielbiam sernik nowojorski! Należy do moich ulubieńców :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sekret równego sernika moim zdaniem tkwi w krótkim miksowaniu składników:)

      Usuń
  2. Bajeczny Ci wyszedł :) Uwielbiam ten typ sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję. Polecam zrobienie go na święta. :)

    OdpowiedzUsuń