30 stycznia 2014

Nadziane babeczki

Nadziane babeczki

Piękne kolorowe babeczki z kruchego ciasta. Nadziane tym co tylko Ci do głowy przyjdzie. My proponujemy kajmak. Osobiście uwielbiam.
Jest słodki, konkretny. Takie smaki lubię. Wspaniale smakuje przełamany kwaśnymi owocami albo polany czekoladą i posypany orzechami…..chociaż to już jest lekka dekadencja :)

Aha! I nie wyrzucajcie białek, które pozostaną Wam po zrobieniu tych babeczek*. Za chwilę zaproponujemy Wam fantastyczną bezę.

Składniki na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 15 dag zimnego masła
  • 10 dag cukru
  • 4 żółtka
Składniki na nadzienie:
  • 1 puszka masy kajmakowej (możesz też przygotować ją sama. W tym celu włóż do garnka z wodą zamkniętą puszkę słodzonego mleka skondensowanego i gotuj przez 2 godziny. Pamiętaj! Otwórz dopiero jak wystygnie.)
  • płatki migdałowe
  • kolorowe posypki
  • pestki granata
  • świeże owoce (wersja raczej letnia)
  • bita śmietana
  • polewa z czekolady itp.
Przygotowanie:

Z powyższych składników zagniatamy szybko ciasto. Robimy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
Nastawiamy piekarnik na 180 st C. Smarujemy masłem foremki na babeczki ( ja używałam staromodnych, blaszanych. Wg mnie najlepszych). Każdą foremkę oklejamy schłodzonym ciastem (dajcie to zrobić dzieciakom. Poradzą sobie znakomicie!)).
Gotowe babeczki pieczemy przez ok. 15 minut (jak zawsze pamiętajcie o sprawdzeniu kilka minut wcześniej Waszych wypieków, bo Wasz piekarnik może piec szybciej/wolniej).
Do wystudzonych babeczek nakładaj kajmak, owoce, posypki i co Ci jeszcze wyobraźnia podpowie.


*białka można mrozić (najlepiej w foliowych woreczkach)

Efekt:

Nadziane babeczki z migdałami
Nadziane babeczki z czekoladą
Nadziane babeczki z posypką

Nadziane babeczki przygotowane
Nadziane babeczki udekorowane
Nadziane babeczki dekorowanie

Smacznego!


6 komentarzy: