25 stycznia 2014

Pieczone skrzydełka z kurczaka i pieczone warzywa

Pieczone skrzydełka z kurczaka i pieczone warzywa

Skrzydełka kurczaka mają tę zaletę, że piecze się je błyskawicznie i smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno (jeśli coś zostanie). Sukces dobrych skrzydełek tkwi w ich długim marynowaniu.
Samą marynatę można wykonać na kilka lub kilkanaście sposobów. My podajemy przepis bardzo podstawowy, resztę pozostawiamy Waszej inwencji. Takie skrzydełka świetnie sprawdzą się na karnawałowych przyjęciach.
Do naszych skrzydełek podaliśmy pieczone warzywa. Mix kolorowych warzyw z dipem czosnkowym, w którym możemy maczać także skrzydełka. Pycha.

Składniki na skrzydełka:


  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • sok z 1 limonki lub cytryny
  • 3–4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 drobno pokrojonej papryczki chilli
  • sól
  • pieprz
Dzień przed pieczeniem:

Skrzydełka kurczaka podziel na 3 części (w ich zgięciach). Końcówka skrzydełka nie będzie Ci potrzebna (szybko się przypala), możesz ją pozostawić na wywar albo wyrzucić. Pozostałe dwie części włóż do foliowego woreczka, wlej do nich oliwę, sok z limonki/cytryny, dodaj posiekaną papryczkę, miód, sól, pieprz i pozostałe dodatki jeśli ich używasz (np. czosnek, musztardę, syrop klonowy zamiast miodu, kolendrę, sos sojowy, itd.). Zamknij torebkę i pozostaw wszystko do zamarynowania na około 12-15 godzin. Co jakiś czas pougniataj zawartość torebki tak aby marynata dotarła do każdego kawałka mięsa.


Następnego dnia:


Pieczone skrzydełka z kurczaka na blache

Nastaw piekarnik na 200 stopni C., skrzydełka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut.

Składniki na warzywa:


  • 4 marchewki
  • 1 duży batat
  • 4 ziemniaki
  • 1 duży burak lub 2 mniejsze
  • 1/2 cukinii
  • 1-2 łyżki oliwy
  • czosnek (lub sól czosnkowa)
  • zioła do wyboru (tymianek, majeranek,  suszona zielona pietruszka, itp.)
  • sól, pieprz
  • odrobina masła (z lodówki)
W niewielkiej miseczce wymieszaj czosnek, sól, pieprz, zioła i oliwę. Wszystkie warzywa poza cukinią obierz. Większe marchewki przekrój na pół w poprzek a następnie na pół wzdłuż i te połówki raz jeszcze na pół wzdłuż ( z każdej marchewki powinnaś uzyskać 8 słupków). Jeśli marchew jest mniejsza wystarczy przekroić ją tylko na połówki. Ziemniaki pokrój na ćwiartki (większe najpierw podziel w poprzek na dwa), bataty na 4 cm kostkę. Buraki i cukinię pokrój w grubsze (ok 0,5 cm)  plastry.
Wszystkie warzywa poza burakami włóż do miski, polej oliwą z przyprawami (pozostaw około 1 łyżki mikstury) i dokładnie wymieszaj (śmiało, użyj rąk!).
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj w „rządkach” warzywa wymieszane z oliwą pozostawiając jeden „rządek” na buraki. Do odłożonej łyżki oliwy z przyprawami włóż teraz buraki i dokładnie wymieszaj. Dołóż buraki do przygotowanych już warzyw na blasze. Na koniec zetrzyj na drobnej tarce odrobinę masła bezpośrednio na marchew. 


pieczone warzywa na blache
pieczone warzywa na blache w słupki
pieczone warzywa na blache ułożone

Piecz całość w piekarniku nastawionym na 200 stopni C przez około 30 minut. Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki są miękkie w środku. Jeśli tak, pozostałe warzywa też będę już na pewno gotowe. Jeśli chcesz możesz przed końcem pieczenia ustawić funkcję grill i przypiec warzywa na najwyższej półce piekarnika przez około 3-5 minut.

Składniki na dip:


  • 200 g serka naturalnego (typu President)
  • 2-3 ząbki czosnku drobno pokrojonego
  • sól
  • pieprz
Wszystkie składniki dipu dokładnie wymieszaj. Podawaj do warzyw, skrzydełek czy nachosów.

Efekt:

Upieczone skrzydełka z kurczaka
upieczone warzywa na blaszce
upieczone warzywa w misce
upieczone skrzydełka z kurczaka i upieczone warzywa
upieczone skrzydełka z kurczaka i upieczone warzywa jedzenie

Smacznego!



2 komentarze: