18 lutego 2014

Blok czekoladowy

blok czekoladowy

Kolejny przepis po „Murzynku” z serii oldschoolowych. Ten blok to smak dzieciństwa chyba wszystkich dzieciaków z mojego pokolenia (nie wypominając nikomu wieku ;) ). Niektórzy nazywają to czekoladą, u mnie w domu zawsze był to blok. 

Jest słodki, pachnący mlekiem w proszku i kakao i naprawdę trudno mu się oprzeć. Za każdym razem kiedy częstuję tym blokiem znajomych czy przyjaciół, wywołuje on szeroki i błogi uśmiech na twarzy…

Potrzebujesz:
  • 1 masło,
  • 2 szklanki cukru (daję mniej),
  • 0,5 szklanki wody,
  • 6 łyżek gorzkiego kakao,
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej,
  • 1 opakowanie pełnotłustego mleka w proszku,
  • 100 g dowolnych orzechów (dałam włoskie),
  • 200 g ciasteczek typu Petit Beurre (niezbyt dokładnie pokruszone),
  • 2 okrągłe wafle (niezbyt dokładnie pokruszone)
Wykonanie:

Masło, cukier, wodę, kakao i pastę waniliową włóż do dużego garnka i zagotuj, od czasu do czasu mieszając (najlepiej rózgą).
Kiedy masa zacznie się gotować zdejmij ją z gazu (lub płyty) i do gorącej wsyp mleko w proszku, orzechy, ciasteczka i wafle. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką lub łopatką. Masę przełóż do dwóch foremek (około 24 cm) silikonowych lub metalowych wyłożonych folia spożywczą. Włóż do lodówki najlepiej na całą noc.


blok czekoladowy z ciasteczkami
blok czekoladowy pokrojony
blok czekoladowy z kakao
blok czekoladowy z mleka w proszku


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, muszę go zrobić, bo mam sentyment do tamtych czasów i potraw ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mopswkuchni koniecznie prześlij zdjęcia jak Ci wyszedł! A co do "tamtych czasów" to miały swój niepowtarzalny urok:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smak dzieciństwa, uwielbiam... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak, tak smakowało dzieciństwo. Słodko, prawda?

    OdpowiedzUsuń
  5. wedelka - my również, i to bardzo :)

    OdpowiedzUsuń