Moje pierwsze ciasto. Upiekłam je w wieku 10 lat dla mojej mamy, która była w szpitalu. Nie mam oczywiście pewności, ale zdaje się, że nadawało się nawet do jedzenia.
I jakoś ostatnio nabrałam na nie ogromnej ochoty. Odnalazłam zatem stary zeszyt z przepisami, upiekłam ciasto i przypomniałam sobie zapach mojego dzieciństwa. Jeśli i Wy pamiętacie ze swojego domu podobny smak i macie ochotę powrócić na chwilę do tamtych czasów polecam poniższy przepis.
Potrzebujesz:
- 200g masła
- 4 łyżki kakao
- 6 łyżek wody
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 4 jajka (osobno żółtka i białka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Do garnka włóż masło, kakao, cukier i wodę. Podgrzej na wolnym ogniu a nastepnie zagotuj. Z ugotowanej masy odlej 3/4 szklanki. Odstaw wszystko do przestudzenia.
W misie miksera umieść mąkę, proszek do pieczenia i żółtka jaj i całość wymieszaj. W osobnym
naczyniu ubij na sztywno pianę z białek dodając do nich szczyptę soli.
Do mąki, jaj i proszku dodaj przestudzoną masę z garnka. Zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką/łopatką. Ciasto będzie dość gęste.
Gotową masę przełóż do okrągłej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz około 40 minut (radzę po 30 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest jeszcze surowe. Moje po 30 minutach było już gotowe).
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu polej ciasto pozostawioną polewą czekoladową.
Efekt:
Smacznego!
Zamiast wody daję mleko i dodatkowo 3/4 słoiczka powideł śliwkowych i cynamon, kocham wszelkie wariacje murzynkowe :)
OdpowiedzUsuńAnonimowy, to może być pyszne. Smakuje pewnie trochę jak piernik. Obiecuję wypróbować!
Usuńo też dawno nie jadłam tego ciasta a takie smaczne jest:)
OdpowiedzUsuńZatem pora na zrobienie i przyjemne wspomnienia:)
Usuńdziś zrobiłam i szybko zniknął dzieciaki pożarły wręcz :)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo się cieszymy:)
UsuńJedno z mych ulubionych ciast :) Wyszło Ci fantastycznie i ta cudowna polewa ummmm :) Super fotki ;)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za miłe słowo:)
OdpowiedzUsuńCZ takie ciasto da sie latwo pokroic na kwadraty i mozna je upiec w kwadratowej formie?
OdpowiedzUsuńOczywiście Marta Waniek. Ciasto jest zwarte i nie rozpada się przy krojeniu. Przy dużej blaszce proponuję skrócić czas pieczenia - najlepiej sprawdzić po 30 minutach czy jest już ok.
Usuń