21 stycznia 2014

Ciasto mojego dzieciństwa – „Murzynek”

Murzynek gotowanie od święta

Moje pierwsze ciasto. Upiekłam je w wieku 10 lat dla mojej mamy, która była w szpitalu. Nie mam oczywiście pewności, ale zdaje się, że nadawało się nawet do jedzenia.
I jakoś ostatnio nabrałam na nie ogromnej ochoty. Odnalazłam zatem stary zeszyt z przepisami, upiekłam ciasto i przypomniałam sobie zapach mojego dzieciństwa. Jeśli i Wy pamiętacie ze swojego domu podobny smak i macie ochotę powrócić na chwilę do tamtych czasów polecam poniższy przepis.

Potrzebujesz:

  • 200g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 6 łyżek wody
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 4 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • szczypta soli
Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
Do garnka włóż masło, kakao, cukier i wodę. Podgrzej na wolnym ogniu a nastepnie zagotuj. Z ugotowanej masy odlej 3/4 szklanki. Odstaw wszystko do przestudzenia.
W misie miksera umieść mąkę, proszek do pieczenia i żółtka jaj i całość wymieszaj.  W osobnym
naczyniu ubij na sztywno pianę z białek dodając do nich szczyptę soli.
Do mąki, jaj i proszku dodaj przestudzoną masę z garnka. Zmiksuj. Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj łyżką/łopatką. Ciasto będzie dość gęste.
Gotową masę przełóż do okrągłej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz około 40 minut (radzę po 30 minutach sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest jeszcze surowe. Moje po 30 minutach było już gotowe).
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu polej ciasto pozostawioną polewą czekoladową.


Efekt: 

Murzynek polewanie czekoladą
Murzynek w całości po upieczeniu

Murzynek krojenie

Murzynek krojony

Murzynek kawałek na talerzyku

Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Zamiast wody daję mleko i dodatkowo 3/4 słoiczka powideł śliwkowych i cynamon, kocham wszelkie wariacje murzynkowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy, to może być pyszne. Smakuje pewnie trochę jak piernik. Obiecuję wypróbować!

      Usuń
  2. o też dawno nie jadłam tego ciasta a takie smaczne jest:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem pora na zrobienie i przyjemne wspomnienia:)

      Usuń
  3. dziś zrobiłam i szybko zniknął dzieciaki pożarły wręcz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z mych ulubionych ciast :) Wyszło Ci fantastycznie i ta cudowna polewa ummmm :) Super fotki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wielkie dzięki za miłe słowo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. CZ takie ciasto da sie latwo pokroic na kwadraty i mozna je upiec w kwadratowej formie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście Marta Waniek. Ciasto jest zwarte i nie rozpada się przy krojeniu. Przy dużej blaszce proponuję skrócić czas pieczenia - najlepiej sprawdzić po 30 minutach czy jest już ok.

      Usuń