6 lutego 2014

Naleśniki z mascarpone i twarożkiem

Naleśniki z mascarpone i twarożkiem

Nie ukrywam, że miałam pewien kłopot z tym przepisem. Bo naleśniki robię prawie z zamkniętymi oczami i nie bardzo wiem jakie proporcje potrzebne są do wykonania dobrego ciasta naleśnikowego.
Ale pogrzebałam w necie, wysiliłam pamięć i tak oto mam! Przepis na naleśniki.
Naleśniki to kolejny pewniak dla dzieci. Uwielbiają je. Z serkiem, z syropem klonowym, z nutellą czy po prostu z cukrem. Te z poniższego przepisu wręcz rozpływają się w ustach. Dzięki dodaniu do nadzienia serka mascarpone, uzyskujemy aksamitną i delikatną teksturę. Na ostatnie weekendowe śniadanie mój mąż zjadł sztuk 4! A podobno jest na diecie ;)


Potrzebujesz:

 

Ciasto naleśnikowe:
  • 150 g mąki
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • szczypta sol i olej do smażenia
Nadzienie:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g naturalnego serka mielonego (używam marki President)
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru
  • pół łyżeczki pasty waniliowej (lub cukier waniliowy, ale pamiętaj wtedy o zmniejszeniu ilości cukru pudru)
  • około 1/3 szklanki słodkiej śmietany
  • do podania bita śmietana, sos czekoladowy*, nutella, świeże owoce, sos truskawkowy, syrop klonowy, miód, etc..

*w małym garnuszku podgrzej ok 100 ml śmietanki. Kiedy będzie już gorąca, wrzuć do niej 3-4 kostki czekolady i poczekaj aż się rozpuści. Wymieszaj dokładnie i gotowe.

Wykonanie:

W misce wymieszaj jajka z mlekiem i solą. Dodaj mąkę i wszystko razem zmiksuj lub wymieszaj rózgą (dokładnie, nie może być grudek). Sprawdź czy ciasto jest odpowiednio gęste. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest zbyt gęste dodaj mleka, jeśli zbyt rzadkie – mąki. Odstaw ciasto na pół godziny (nie do lodówki).
W tym czasie przygotuj nadzienie: wymieszaj oba rodzaje sera, cukier i pastę waniliową. Dodawaj w małych ilościach śmietanę do uzyskania pożądanej gęstości. Spróbuj czy nadzienie nie jest za mało słodkie, w razie konieczności dosłodź. Raz jeszcze wszystko wymieszaj.

Kiedy ciasto naleśnikowe już „odpoczęło”, rozgrzej patelnię, rozprowadź na niej niewielką ilość oleju (najczęściej smaruję patelnię pędzelkiem zanurzonym wcześniej w oleju). Wylewaj niewielką ilość ciasta na patelnię, rozprowadź dokładnie i smaż naleśniki z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.


Naleśniki z mascarpone i twarożkiem smażenie

Na gotowych naleśnikach rozprowadzaj łopatką lub łyżką serek i zawijaj je w rulon. 


Naleśniki z mascarpone i twarożkiem rozprowadzenie serka

Efekt:

Naleśniki z mascarpone i twarożkiem fb
Naleśniki z mascarpone i twarożkiem udekorowane
Naleśniki z mascarpone i twarożkiem podane
Naleśniki z mascarpone i twarożkiem gotowe
Naleśniki z mascarpone i twarożkiem na stole

Smacznego!

0 komentarzy:

Prześlij komentarz