Absolutnie przepyszna! Gotuję ją każdej zimy przynajmniej 2-3 razy i za każdym razem zachwyca mnie tak samo. Zresztą nie tylko mnie, bo pozostali autorzy tego bloga również ją uwielbiają.
Niech Was nie przeraża ilość składników do wykonania tej zupy, bo jeśli już je zbierzecie to samo jej przygotowanie zajmuje naprawdę chwilę. Pachnąca, sycąca i zdrowa. Możecie podać ją samą albo w towarzystwie świeżej bagietki. Obie wersje są tak samo smaczne.
Potrzebujesz:
- 20 surowych krewetek,
- 400 - 500 g filetów ryby bez ości,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 niewielka cebula pokrojona w kosteczkę,
- 2 drobno posiekane ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka płatków chilli lub 1/2 łyżeczki pikantnej chilli w proszku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 puszka pomidorów (400 g) bez skórek, w sosie pomidorowym,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- 300 ml gorącego wywaru z warzyw,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 - 5 łyżek drobnego makaronu, np. muszelki,
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
Rozmrożone uprzednio krewetki umyj, oderwij ogonki, usuń pancerze i głowy. Jeśli używasz dużych krewetek natnij je nożem w najgrubszej części i delikatnie oprósz solą.
Filety z ryby (rozmrożonej) opłucz i pokrój w 2-3 cm kostkę. Oprósz solą.
W garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę oliwy, dodaj posiekaną cebulę, a po minucie czosnek. Smaż na małym ogniu około 3-4 minut. Dodaj chilli, słodką paprykę i smaż przez 1 minutę. Dodaj pomidory w puszce - jeśli jest potrzeba rozgnieć je widelcem. Zagotuj, dodaj suszoną bazylię, wlej wywar i sok z cytryny. Zagotuj, dodaj krewetki, rybę i makaron.
Delikatnie wymieszaj, przykryj pokrywą i gotuj przez około 8 - 10 minut na niewielkim ogniu. Po kilku minutach delikatnie zamieszaj zupę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Smacznego!
Przepis z moim i zmianami pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com
Tę zupę ,proszę ja Was ,kopiuj drukuj zrobiłam.Przepis podoba mi się i zamierzam...a jakze.
OdpowiedzUsuńCieszymy się bardzo:)
OdpowiedzUsuńAnonimowy, powtórzę ponownie: czytaj ze zrozumieniem.
OdpowiedzUsuń