13 lutego 2014

Sałatka na ciepło z fasolką szparagową

Sałatka z fetą i fasolką

Bardzo prosta a jednocześnie efektowna sałatka do podania na ciepło. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do dania głównego, ale też świetnie
smakuje jako osobne danie na przykład w ramach przekąski lunchowej. W sezonie zamiast fasolki mrożonej możesz śmiało dodać świeżą, uprzednio ugotowaną.

Składniki:


  • 1 opakowanie mrożonej zielonej fasolki,
  • 1 opakowanie sera typu feta,
  • 4 czerwone papryki świeże lub marynowane,
  • suszone oregano (około 1 łyżeczki),
  • suszona bazylia (około 1 łyżeczki),oliwa
Przygotowanie:

Fasolkę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu :) W czasie kiedy fasola się gotuje nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy papryki i pieczemy przez 20-30 minut. Po tym czasie gorące papryki przekładamy do foliowego woreczka. Po kilku minutach wyjmujemy je i obieramy ze skóry (powinna dosyć łatwo odchodzić).
Do żaroodpornego naczynia wkładamy ugotowaną fasolkę i pokrojoną w paseczki upieczoną paprykę. Dodajemy rozdrobnioną fetę, suszone oregano i bazylię. Całość polewamy oliwą z oliwek i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego piekarnika.


Efekt:

Sałatka z fetą i fasolką gotowa
Sałatka z fetą i fasolką podana

Smacznego!



0 komentarzy:

Prześlij komentarz