25 marca 2014

Zupa rybna

zupa rybna

Jemy za mało ryb. My, Polacy. Tak przynajmniej „mówią” statystyki. Pytanie dlaczego tak jest. Przecież rybę można kupić w każdym supermarkecie, a często w osiedlowych uliczkach można znaleźć świetne sklepy rybne.
Jeśli chcecie znać moje zdanie to uważam, że są przynajmniej dwa powody dla których ryba tak rzadko gości na naszych stołach.
Po pierwsze cena. Bo ryba w naszym kraju tania nie jest. No chyba, że mówimy o rybie rodem z chińskiej hodowli, która ma w sobie całą tablicę Mendelejewa. Dobra i świeża ryba jest droga. Niestety.
Po drugie brak pomysłu jak ja przyrządzić. Często słyszę „zjadłabym rybę, ale nie wiem jak ją zrobić”. Bo ileż można jeść smażoną rybę w panierce z mąki czy bułki tartej. A tak naprawdę to rybę można przygotować na tak wiele sposobów co mięso. Można ją piec, gotować, mielić, grillować, gotować na parze, itd. My dziś proponujemy rybną zupę. To zresztą kolejna zupa rybna (poprzednia tutaj) na naszym blogu. Bo my rybę lubimy. I nawet jeśli jej cena jest „z kosmosu” to i tak wybierzemy rybę zamiast mięsa.
Spróbujcie poniższej propozycji. Niech Was nie przeraża ilość składników, większość z nich na pewno macie w lodówce, a pozostałe znajdziecie w każdym sklepie.


Potrzebujesz:
  • 2 łyżki oliwy/oleju,
  • 1 mała cebula,
  • 2 szczypty szafranu,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 4 nieduże ziemniaki,
  • 400 g kalafiora,
  • 2 małe marchewki,
  • 1 mała pietruszka,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • natka pietruszki,
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 300 g filetów z białej ryby,
  • 6 średnich krewetek,
  • 3 łyżki octu ryżowego,
  • sól,
  • pieprz
Wykonanie:
Rybę pokrój na większą kostkę (około 3 cm), obierz krewetki, usuń z nich ogonki. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Obierz i umyj wszystkie warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew w cienkie plasterki, kalafiora podziel na różyczki, pietruszkę przekrój na pół.
W dużym garnku rozgrzej olej lub oliwę, dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu przez minutę starając się jej nie rumienić. Dodaj szafran i curry. Smaż przez minutę, następnie dodaj wszystkie warzywa i zalej całość wodą około 10 cm ponad poziom warzyw. Następnie wsyp opłukaną soczewicę, 2 łyżeczki soli i szczyptę pieprzu. Zagotuj całość pod przykryciem, a następnie zmniejsz ogień i gotuj aż warzywa będą miękkie (około 10-15 minut).
Kiedy warzywa są miękkie, zdejmij zupę z ognia i włóż do niej rybę oraz krewetki. Przykryj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie usuń z zupy pietruszkę i pora. Dopraw octem ryżowym i podawaj. Ewentualnie dopraw solą lub pieprzem.

zupa rybna z krewetkami
zupa rybna z warzywami
zupa rybna z warzywami i krewetkami


Smacznego!



*Pomysł na zupę ze strony www.kwestiasmaku.com

6 komentarzy:

  1. Mmmmm wygląda bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Elżbieta, dodany w takiej ilości nie zmienia smaku w ogóle.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupy rybnej nie lubię, mimo że same ryby ubóstwiam... Obecnie, dość często wykorzystuję w kuchni łososia - zazwyczaj przygotowuję go według przepisów znajdujących się na stronie internetowej http://www.mowilosos.pl/ (łosoś jest rybą wymagającą krótkiej obróbki termicznej, więc przygotowuje się go naprawdę szybko).

    OdpowiedzUsuń