31 maja 2014

Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką

Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką

Rabarbarowych wypieków ciąg dalszy. Tym razem polecamy drożdżówki z masą budyniową, pyszną kruszonką i oczywiście rabarbarem. Są słodkie, mięciutkie, doskonałe do zabrania do szkolnej śniadaniówki, na podwieczorek czy piknik.
Jest z nimi nieco pracy jednak możecie ją rozłożyć na dwa dni* co zdecydowanie przyspiesza całość przygotowań.

* Budyń, karmelizowany rabarbar i kruszonkę przygotujcie dzień wcześniej i przechowajcie w lodówce.

Potrzebujesz:


Składniki na drożdżówki:
  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 300 ml mleka,
  • 100 g roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych,
  • 2,5 łyżki cukru,
  • szczypta soli
Budyń waniliowy:
  • 300 ml mleka,
  • 3 żółtka,
  • 50 g cukru z wanilią,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 20 g mąki ziemniaczanej
W blenderze zmiksuj 100 ml mleka, cukier z wanilią, żółtka, obie mąki.
Do garnuszka wlej pozostałe 200 ml mleka i doprowadź do wrzenia. Dodaj zmiksowaną mieszankę i zagotuj jak budyń cały czas mieszając aż do zgęstnienia.
Gotowy budyń przełóż do salaterki i przykryj folią spożywczą w taki sposób, by folia bezpośrednio dotykała budyniu. Pozostaw do wystudzenia.

Karmelizowany rabarbar:

  • 400 g rabarbaru, pociętego na małe kawałki,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 2 łyżki wody
Na małą patelnię wysyp cukier, wymieszaj z wodą. Podgrzewaj (nie mieszaj już ani razu!) na średniej mocy palnika do momentu rozpuszczenia się cukru. Kiedy cukier się rozpuści lekko zwiększ moc palnika i gotuj do momentu aż karmel osiągnie złoty kolor (uważaj by nie przypalić). Dodaj pocięty rabarbar, imbir, wymieszaj. Pogotuj do momentu aż sok puszczony przez rabarbar częściowo wyparuje. Zdejmij z palnika, wystudź.

Imbirowa kruszonka: 

  • 1/2 szklanki mąki,
  • 5 łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 60 g roztopionego masła
Wszystkie składniki na kruszonkę wyrób pomiędzy palcami.

Dodatkowo do posmarowania bułeczek:

  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka

Wykonanie:

Do miski rozkrusz drożdże i zasyp je łyżką cukru. Zalej 1/4 szklanki letniego (nie gorącego!) mleka. Wymieszaj całość do rozpuszczenia drożdży. Dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj dokładnie by nie było grudek. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 20-30 minut).
Kiedy rozczyn jest gotowy, dodaj resztę składników (bez masła) i dokładnie wyrób (może być mikserem). Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
2 blachy z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto wyrób krótko i uformuj z niego 12 okrągłych bułeczek. Układaj je na blaszkach w sporych odstępach od siebie. Przykryj ściereczką i pozostaw do ponownego wyrośnięcia (około 30 - 40 minut).
Po tym czasie, używając szklanki z dość szerokim dnem zrób w każdej bułeczce mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), do wgłębienia nałóż około 1 łyżki budyniu waniliowego, następnie wyłóż łyżkę karmelizowanego rabarbaru. Posyp kruszonką.
Tak przygotowane bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem (samo ciasto wokół). Piecz w temperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty. Wystudź na kratce.


Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką
Drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką
Drożdżówki rabarbarowe z budyniem i kruszonką
Drożdżówki rabarbar budyń kruszonka
Drożdżówki z rabarbarem
Drożdżówki z budyniem i kruszonką


Smacznego!




*Inspiracją był przepis z www.mojewypieki.com



0 komentarzy:

Prześlij komentarz