8 maja 2014

Szarlotka

Szarlotka

Najprostsza szarlotka na świecie. Proste ciasto, uprażone jabłka, piana z białek. Prosto i pysznie. Polecamy :)

Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • 200 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • 1 kg jabłek (np. szara reneta),
  • Olejek lub aromat migdałowy
Piana:
  • 4 białka,
  • 1 filiżanka brązowego cukru
Wykonanie:
Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
Zagnieć ciasto ze wszystkich składników (można w malakserze). Gotowe ciasto podziel na dwie części.
Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wypełnij jedną częścią ciasta a następnie włóż ją do lodówki. Pozostałe ciasto owiń w folię i włóż do zamrażalnika.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę, włóż do garnuszka, podlej odrobiną wody i dodaj kilka kropli olejku lub aromatu migdałowego. Jabłka gotuj na małym ogniu około 15 minut. Kiedy są gotowe pozostaw je do przestudzenia. Kiedy jabłka są lekko przestudzone, wyjmij blachę z lodówki i przełóż owoce na warstwę ciasta.
Z białek ubij sztywną pianę. Wyłóż ją na jabłka, wierzch posyp brązowym cukrem. Wyjmij z zamrażalnika resztę ciasta i zetrzyj je na tarce bezpośrednio na pianę. Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez około 40 minut.
Szarlotka najlepiej smakuje podana na ciepło z dodatkiem lodów.


Szarlotka z kawą
Szarlotka na ciepło


Smacznego!




4 komentarze: