14 września 2014

Placek lotaryński (Quiche Lorraine)

Quiche Lorraine

Nazwa trudna, ale zapewniam że wykonanie tego placka jest wyjątkowo proste. I warto się za niego zabrać bo smakuje świetnie. Poniższy przepis to wariacja na temat placka lotaryńskiego. Wersji jego wykonania znajdziecie bez liku: z serem, z cebulką, z ziołami, itd. Nasza jest najprostsza z możliwych i jak zwykle zachęcamy do eksperymentowania i dokładania kolejnych składników.
Spróbujcie zrobić ten quiche i podajcie go do zimnego piwa (oczywiście bez alkoholu :) ). To połączenie smakuje wybornie!

Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 90 g miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 190 g białej mąki,
  • 2 żółtka ,
  • kilka łyżek zimnej wody,
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 150 g bekonu pokrojonego w kostkę i podsmażonego,
  • 4 jajka i 2 żółtka,
  • 300 ml śmietany,
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Przygotuj formę do tarty o średnicy około 23 cm.
Składniki na ciasto przełóż do miski, szybko wyrób, zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie przygotuj nadzienie. W misce wymieszaj jajka i żółtka, następnie dodaj śmietanę, na końcu bekon i przyprawy.
Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
Kiedy ciasto jest już odpowiednio schłodzone, wyjmij je z lodówki i rozwałkuj tak, aby jego średnica była odrobinę większa od formy, której używasz (najlepiej włóż je pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj). Przenieś ciasto do formy wysmarowanej odrobiną masła lub wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj je widelcem w kilku miejscach i wylej na wierzch nadzienie. Piecz 40 minut aż wierzch będzie ładnie zrumieniony. Podawaj na ciepło lub na zimno.


Quiche Lorraine do piwa
Quiche Lorraine z nadzieniem z bekonu
Quiche Lorraine z bekonem
Quiche Lorraine z bekonem do piwa
Quiche Lorraine podany do piwa

Smacznego!


*Przepis pochodzi z serwisu www.youtube.com: Quiche Lorraine - The Little Paris Kitchen: Cooking with Rachel



4 komentarze: