31 stycznia 2015

Makaron z sosem pieczarkowo-serowym

Makaron z sosem pieczarkowo serowym

Tak łatwego przepisu dawno tu nie pokazywaliśmy. Kilka składników, niewielka ilość pracy a wychodzi naprawdę pyszne danie.
Zresztą co tu dużo mówić: pieczarki, ser i makaron - czy to może źle smakować? Spróbujcie i przekonajcie się sami...

Potrzebujesz:

  • 20 dkg pieczarek pokrojonych w plasterki,
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę,
  • 1 małe opakowanie śmietany 18%,
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego (Gorgonzola, Stilton, Blue Lazur - do wyboru),oliwa do smażenia,
  • świeżo zmielony pieprz,
  • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie),
  • ulubiony makaron (spaghetti, penne, etc..)
Wykonanie:
 

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć na nią cebule i pieczarki. Smaż około 3-4 minuty. W czasie kiedy pieczarki się smażą, przełóż do niewielkiego rondelka śmietanę i rozdrobniony ser. Podgrzewaj aż składniki dobrze się połączą (od czas do czasu zamieszaj). Do sosu ze śmietany i sera dodaj podsmażone pieczarki.
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. Gotowy makaron polej sosem serowym. Danie możesz posypać natką pietruszki. Podawaj z sałatą lub sałatką z pomidorów. 


Makaron z sosem pieczarkowo serowym
Makaron z sosem pieczarkowo serowym


Smacznego!


4 komentarze:

  1. Niebieski ser pleśniowy to będzie problem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elżbieta, a czemu? Można go już dostać w większości sklepów (np. firmy Turek). Powodzenia:)

      Usuń
  2. fajna propozycja :) zapowiada sie przesmacznie;)

    OdpowiedzUsuń