1 kwietnia 2015

Ciasto drożdżowe z orzechami i syropem klonowym

Ciasto drożdżowe z orzechami i syropem klonowym

No i nastała wiosna Drodzy Państwo. Co prawda aura na to jakoś nie wskazuje, ale kalendarza oszukać się nie da i od kilku dni mamy prawdziwą wiosnę. A jak wiosna to Święta Wielkiej Nocy.

U mnie przygotowania do świąt idą już pełną parą: goście zaproszeni, menu ułożone, pozostały zakupy i najprzyjemniejsza, część czyli gotowanie i pieczenie. Kilka miesięcy temu porzuciłam jedzenie mięsa i te święta będą dla mnie próbą charakteru. Muszę zatem przygotować sobie kilka alternatywnych dań, żeby nie musieć głodować przy suto zastawionym stole. Jednym z nich na pewno będzie wegetariański pasztet. Mam nadzieję, że posmakuje również i moim gościom. Oczywiście dla pozostałych będzie kilka dań z jajami, różne mięsa, sałatka jarzynowa i żur (również w wersji wege). A w formie deseru drożdżowe. Bo nie ma Wielkanocy bez drożdżaka. Tym razem będę piekła bogaty i wspaniały wieniec drożdżowy. Jest naprawdę przepyszny i wcale nie taki skomplikowany jakby się mogło wydawać. Jeśli więc nie macie jeszcze zaplanowanego wielkanocnego ciasta polecam Wam poniższy przepis. Będziecie zachwyceni.

Potrzebujesz:
 

Ciasto:
  • 12 g drożdży suchych,
  • 4,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1,5 szklanki letniego mleka (nie może być gorące),
  • 120 g miękkiego masła,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru z wanilią,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • pół łyżeczki soli

Nadzienie:
  • 200 g podpieczonych i posiekanych orzechów pekan lub włoskich,
  • 1/2 szklanki syropu klonowego lub golden syrup,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 łyżeczki cynamonu
Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki rumu/wody

Wykonanie:
Roztrzep jaja z mlekiem, cukrem i cukrem waniliowym. Do drugiej miski wsyp mąkę i drożdże, zrób na środku dołek, wlej mleko z jajkami i cukrem, dodaj miękkie masło i sól. Wymieszaj całość a następnie wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem - hakiem do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie wyjmij ciasto na blat, krótko wyrób i rozwałkuj na duży placek, wielkości blachy z wyposażenia piekarnika. Placek posmaruj syropem klonowym lub golden syrup, posyp cukrem, cynamonem i orzechami. Zwiń w roladę. Teraz ostrym nożem przetnij roladę wzdłuż, zostawiając jeden koniec nieprzecięty. Złap za jedną z przeciętych części ciasta i opleć nią drugą część ciasta. Końcówki zlep razem na kształt wieńca. Ułóż wieniec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub umieść go w sporej okrągłej blaszce (ok. 28 cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce do napuszenia. W tym czasie nagrzej piekarnik do 190ºC. Piecz ciasto ok. 40 minut.
Przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder i rum lub wodę. Rozetrzyj cukier w płynie. Jeśli wyszedł za rzadki, dodaj cukru, jeśli zbyt gęsty, dodaj płynu.
Jeszcze ciepłe ciasto polej lukrem.

Ciasto drożdżowe z orzechami i syropem klonowym
Ciasto drożdżowe z orzechami i syropem klonowym
Ciasto drożdżowe z orzechami i syropem klonowym
Ciasto drożdżowe z orzechami i syropem klonowym


Smacznego!



*oryginalny przepis na stronie www.mojewypieki.com


0 komentarzy:

Prześlij komentarz