4 kwietnia 2015

Jaja faszerowane

Jaja faszerowane

Nie ma świąt wielkanocnych bez potraw z jajkami. To oczywiste. Dzielimy się jajkami ze święconki, jemy podane klasycznie z majonezem i szczypiorem, dodajemy je do sałatki, etc.
Czasami przygotowuję również jaja faszerowane. Są smaczne, ale ja je lubię również dlatego, że można się przy nich trochę pobawić. Składniki farszu możemy komponować wedle naszego uznania i wyobraźni. Poniżej podaję kilka sprawdzonych sposobów, ale jak zawsze zachęcam Was do eksperymentowania i prób. Dobrej zabawy. I spokojnych Świąt :)

Potrzebujesz:

  • 5 jaj ugotowanych na twardo,
  • plasterek wędzonego łososia bardzo drobno posiekany,
  • kawałek czerwonej papryki bardzo drobno posiekanej,
  • 1 pieczarka pokrojona w plasterki i przesmażona a następnie bardzo drobno posiekana,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • kawałek pora (biała część) drobno posiekany,
  • 1 łyżeczka drobno startego sera żółtego,
  • 1 łyżeczka serka typu Philadelphia (lub Turek),
  • 1/3 łyżeczki chrzanu,
  • 1 łyżeczka gęstej śmietany,
  • kilka łyżek majonezu

Wykonanie:
Przygotuj 4 małe miseczki. Do każdej dodaj:
Pierwsza:
Pokrojone pieczarki, szczypior i majonez.
Druga:
Łosoś, chrzan i serek Philadelphia. 
Trzecia:
Papryka, por, majonez i odrobinę śmietany.
Czwarta
Żółty ser, jajo, majonez i chrzan
Ugotowane jajka obierz ze skorupek i przekrój je wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i dodaj je do składników w miseczkach (nie muszą być równo podzielone). Wszystko dokładnie wymieszaj, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Gotowe pasty nakładaj do wydrążonych jajek. Udekoruj pozostałym szczypiorem, papryką w proszku, kawiorem, rzeżuchą, itp.

Jaja faszerowane
Jaja faszerowane
Jaja faszerowane


Smacznego i Wesołych Świąt!



0 komentarzy:

Prześlij komentarz