23 maja 2015

Pancakes

pancakes

W ciągu tygodnia zjadam bardzo marne śniadania. I przyznaję to ze wstydem, bo jednak "śniadanie to najważniejszy posiłek dnia". Z reguły ograniczam się do wypicia szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy, ewentualnie koktajlu ze szpinaku i owoców.
Od czasu do czasu zjadam jogurt. I to koniec. Szału nie ma. Może dlatego w weekendy staram się przygotować śniadanie w wersji lux. Robię zatem racuszki, jajecznicę z łososiem, tosty francuskie czy pancakes. Przepisów na te ostatnie powstało już chyba tysiące. Ten poniższy jest prosty a powstałe z nich placuszki wychodzą delikatne i mięciutkie. A polane syropem klonowym to naprawdę rozpusta. Bardzo polecamy.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 2 jajka (oddzielnie żółtka i białka),
  • szczypta soli
Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz białek zmiksuj na gładką masę. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Placuszki smaż na patelni po 2-3 minuty z każdej strony.
Podawaj z syropem klonowym, konfiturą, owocami, posypane płatkami migdałów i cukrem pudrem.

Pancakes
Pancakes
Pancakes
Pancakes
Pancakes
Pancakes


Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają! A dodatki sprawiają, że z pewnością są jeszcze smaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne - uwielbiam pancakes nawet bardziej niż tradycyjne polskie cienkie naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam!
    Takie pancakes mogłabym jeść codziennie ^^
    Cudownie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śniadanie mistrzów! Do tego też jakaś dobra kawa by się przydała;) https://www.cafesilesia.pl

    OdpowiedzUsuń