To pyszne, rozgrzewające danie, które przygotujecie w kilka minut z kilku składników. Doskonałe kiedy nie masz co przygotować po powrocie z pracy. Ale sprawdzi się również na kolację z przyjaciółmi, którzy zapowiedzieli się w ostatniej chwili.
W poniższym przepisie dodajemy do kurczaka jedynie cukinię. To taka wersja dania, które zjedzą również dzieci. Jeśli jednak chcesz podkręcić smak całości, dodaj pokrojoną paprykę, czosnek, cebulkę, czy nawet suszoną morelę. Podstawa to mięso, mleko i curry. Reszta to już Twoja fantazja :)
Potrzebujesz:
- Filety z kurczaka (ok. 500g)
- Pasta curry (5 łyżeczek) (czerwona jest bardziej łagodna, zielona ossstra)
- Mleczko kokosowe (400 ml)
- Pół cukinii pokrojonej w plasterki i lekko podsmażonej na oliwie
- Marynowane pędy bambusa pokrojone w paseczki (pół puszki) - opcjonalnie
- Olej/oliwa do smażenia, sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w wąskie paseczki, posól, posyp odrobiną słodkiej papryki i posyp świeżo zmielonym pieprzem
- Na patelni rozgrzej olej/oliwę, dodaj 2 łyżeczki pasty curry i jedną łyżeczkę mleka kokosowego, dołóż mięso i podsmaż na dużym ogniu do zrumienienia kurczaka
- Następnie dodaj wcześniej przygotowaną cukinię i ewentualnie pędy bambusa Podsmaż około 1-2 minuty, dodaj pozostałą część mleka kokosowego i jeszcze 1-2 łyżeczki pasty curry
- Smaż ok. 5 minut, podawaj od razu
Jako dodatek proponujemy marynowany imbir.
To ja już wiem, co będzie jutro na kolację :) Uwielbiam takie dania!
OdpowiedzUsuńPolecam! Koniecznie daj nam znać jak smakowało :)
UsuńNamówię męża,żeby mi ugotował ! :-)
OdpowiedzUsuńA może razem pobawcie się w kuchni - oczywiście w przygotowanie kurczaka :)))
Usuń