Kiedy wpisałam w wyszukiwarkę internetową „sernik nowojorski przepis” wyskoczyło mi 36.200 odsłon i nawet jeśli część z nich to niekoniecznie przepisy, pewne jest, że receptur na ten sernik jest bez liku. Poniższy przepis jest wypadkową kilku znalezionych w Internecie.Prosta forma, czysty smak. Klasyka gatunku.
Szybko się go
robi a jedyne o czym należy pamiętać to konieczność przygotowania go dzień
przed planowanym podaniem.
Potrzebujesz:
Spód:
- 250 g ciasteczek typu digestive
- 125 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 750 g kremowego sera (z wiaderka)
- 3 jajka
- 200 g cukru pudru
- 180 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
- 50 ml soku z cytryny
Okrągłą
formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka pokrusz lub
rozdrobnij malakserem, wymieszaj z roztopionym masłem, wyłóż nimi spód i boki
tortownicy. Nastaw piekarnik na 170ºC.
Wszystkie składniki masy włóż do miski i dokładnie zmiksuj. Nie miksuj jednak zbyt długo, żeby niepotrzebnie jej nie napowietrzać*. Gotową masę wylej na przygotowany wcześniej spód i włóż do nagrzanego piekarnika.
Wszystkie składniki masy włóż do miski i dokładnie zmiksuj. Nie miksuj jednak zbyt długo, żeby niepotrzebnie jej nie napowietrzać*. Gotową masę wylej na przygotowany wcześniej spód i włóż do nagrzanego piekarnika.
Piecz dopóki
sernik się nie zetnie na środku. Najlepiej po około 50 minutach sprawdzić
sernik, dotykając delikatnie palcem jego wierzchu. Jeśli jest ścięty, możesz
wyjąć sernik z piekarnika. Mój piekarnik piecze dość szybko i z reguły po tym
czasie ciasto jest gotowe, wiem jednak, że u niektórych proces pieczenia może
trwać nawet 1,5 godziny.
Po wyjęciu z
piekarnika ostudź sernik w formie, a następnie włóż go do lodówki najlepiej na
całą noc.
*im dłużej miksujesz, tym większe ryzyko, że sernik urośnie. A ten typ
sernika powinien być płaski jak tafla.
Jaki równiutki! Uwielbiam sernik nowojorski! Należy do moich ulubieńców :)
OdpowiedzUsuńSekret równego sernika moim zdaniem tkwi w krótkim miksowaniu składników:)
UsuńMniam jaki pyszniutki :) !
OdpowiedzUsuńO tak, jest przepyszny.
UsuńBajeczny Ci wyszedł :) Uwielbiam ten typ sernika :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Polecam zrobienie go na święta. :)
OdpowiedzUsuń