18 grudnia 2013

Zupa krem z marchwi

Zupa krem z marchwi

Nic tak nie rozgrzewa w zimowe dni jak talerz gorącej zupy (no, może poza grzańcem ;)). Uwielbiamy zupy i możecie być pewni, że na naszym blogu znajdziecie na nie sporo przepisów.
Dziś proponujemy Wam krem w marchwi. Pożywna, rozgrzewająca, ma piękny kolor i słodki smak. 

Jest świetna zarówno dla małych niejadków jak i dla dużych łakomczuchów. Szybka i łatwa w przygotowaniu, dlatego świetnie nadaje się na obiad w te dni, kiedy jesteśmy szczególnie zabiegani.
Dla dzieciaków polecamy dodanie groszków ptysiowych lub grzanek.

Potrzebujesz:

  • 10 marchewek pokrojonych byle jak ;)
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku obrane i zgniecione
  • 1/2-3/4 litra bulionu z warzyw lub z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżeczki świeżego koperku
  • 2 łyżki śmietany (niekoniecznie)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru (opcjonalnie)

W garnku rozgrzewamy oliwę i masło. Dodajemy cebulkę i podsmażamy. Kiedy cebula ma złoty kolor dorzucamy zgniecione ząbki czosnku, przez kilka minut mieszamy. Dodajemy marchewkę, ziemniaki, 1/2 litra bulionu i zioła. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i pozwalamy gotować się zupie przez około 40 minut na małym ogniu. Opcjonalnie dodajemy śmietanę i miksujemy zupę za pomocą blendera. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy pozostały bulion. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Przechowujemy w chłodnym miejscu.



2 komentarze:

  1. Mniam, zdecydowanie krem z marchewki należy do moich ulubionych :) Ta wersja kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zatem do dzieła! Koniecznie daj znać jak samkowało:)

    OdpowiedzUsuń