30 stycznia 2014
Nadziane babeczki
Piękne kolorowe babeczki z kruchego ciasta. Nadziane tym co tylko Ci do głowy przyjdzie. My proponujemy kajmak. Osobiście uwielbiam.
28 stycznia 2014
Tiramisu
Proponujemy Wam wariację na temat włoskiego deseru tiramisu. Czym różni się nasze od włoskiego klasyka? Przede wszystkim nasze jest bez jaj i bez alkoholu
25 stycznia 2014
Pieczone skrzydełka z kurczaka i pieczone warzywa
Skrzydełka kurczaka mają tę zaletę, że piecze się je błyskawicznie i smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno (jeśli coś zostanie). Sukces dobrych skrzydełek tkwi w ich długim marynowaniu.
23 stycznia 2014
Makaron z krewetkami i omułkami
Nasz fotograf się przebranżowił. Co prawda tylko na chwilę, ale za to z jakim skutkiem! Założył kucharski fartuch, wziął do ręki chochlę i zrobił fantastyczny makaron z krewetkami.
21 stycznia 2014
Ciasto mojego dzieciństwa – „Murzynek”
Moje pierwsze ciasto. Upiekłam je w wieku 10 lat dla mojej mamy, która była w szpitalu. Nie mam oczywiście pewności, ale zdaje się, że nadawało się nawet do jedzenia.
18 stycznia 2014
Zimowy napitek
Uwielbiam grzańca. Zima, nawet taka jaką mamy obecnie, czyli bez trzaskającego mrozu i zasp śnieżnych powoduje u mnie naturalną potrzebę picia ciepłych, rozgrzewających napojów. Niekoniecznie z alkoholem ;).
16 stycznia 2014
Zupa krem z groszku
Dziś kolejna propozycja szybkiej i pożywnej zupy. Kremy mają tę zaletę, że robi się je błyskawicznie, mają małą liczbę składników, ale za to ogrom smaku. Tym razem poszły w ruch ziarenka groszku.
14 stycznia 2014
Sałatka z granatem i awokado
Cudowna sałata, która równie dobrze sprawdza się jako dodatek do dania głównego jak i samodzielne danie. Wystarczy dodać do niej grillowany ser halloumi lub kawałki podsmażonego wcześniej łososia czy plastry wołowiny i mamy przepyszny i zdrowy lunch.
11 stycznia 2014
Stek z glazurą Jack Daniel’s
Osobiście nie jestem fanką wołowiny (oprócz tatara - ten mogę jeść na okrągło). Nie znam jednak faceta, który nie lubiłby od czasu do czasu zjeść dobrego steka.
9 stycznia 2014
Ciasto kruche z brzoskwiniami
Słoneczne ciasto w środku zimy. Pyszna tarta z kremem budyniowym i brzoskwiniami. Idealna na niedzielne popołudnia przy herbatce.
7 stycznia 2014
Ciasto czekoladowe z figami i żurawiną
5 stycznia 2014
Zupa z soczewicy i pomidorów
Fantastyczna zupa z czerwonej soczewicy z orientalną nutą. Sycąca, zdrowa i moim zdaniem idealna na kaca. Tak naprawdę przepis do tej zupy jest zbędny, bo wystarczy wrzucić do garnka wszystkie składniki a potem tylko napawać się jej cudownym smakiem.
2 stycznia 2014
Risotto z grzybami
Risotto. Kiedy pierwszy raz miałam je ugotować miałam lekki stres. Jak pewnie większość osób. Okazało się jednak, że zupełnie niepotrzebnie się martwiłam. Wystarczą dobre składniki i dużo cierpliwości. I musi się udać.